KOBİ'leri Sevindirecek Müjdeli Haber

Türkiye’de sayıları yaklaşık 3 milyon olan KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırmak ve “teminat” sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalışma son aşamaya geldi.

KOBİ'leri Sevindirecek Müjdeli Haber
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, KOBİ'lerin Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturduğunu, bunların finansmana kolay erişimine büyük önem verdiklerini vurguladı.

KOBİ'lerin finansman sağlama amacıyla kullandıkları krediler için bankaların teminat istediğini ancak esnafın teminat imkanlarının kısıtlı bulunduğunu ifade eden Şimşek, bunun da finansmana ulaşma noktasında sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 25'ini gayrimenkul gibi taşınmazlardan, yüzde 75'inin de alacakları, stoktaki malları, makine ve teçhizat, fikri mülkiyet hakları gibi taşınır varlıklardan oluştuğuna dikkati çeken Şimşek, tüm dünyada olduğu gibi Tükiye'de de bankacılık ve finans kesiminin taşınırların rehin ya da teminat olarak kullanılmasını riskli bulduğunu kaydetti.

Sorunların giderilmesi amacıyla " taşınırların teminat olarak kullanılması ve taşınır sicil sistemi"ne ilişkin mevzuat çalışması yaptıklarını bildiren Şimşek, dünyada ABD başta olmak üzere bir çok ülkenin söz konusu sistemi uygulandığını, Çin'de bu sistemin uygulamaya girmesinden bu yana 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldığını kaydetti.

Sistem ile esnafın ve KOBİ’lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildiren Şimşek, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçilececeğini söyledi.

Eylül ayına kadar Meclise sunacağız.

KOBİ'lerin artık bir çok varlığı rehin olarak gösterebileceğini ifade eden Şimşek, bunun da krediye erişimi kolaylaştıracağını söyledi.

Hazine Müsteşarlığının çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlayarak konuya ilişkin kanun taslağını eylül ayına kadar Meclise sunmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, bu şekilde KOBİ'lerin finansmana erişim sorununun önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.