Kredi Kullanacaklara Müjde!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş üzerinde çalışıldığını söyledi.

Kredi Kullanacaklara Müjde!
Mehmet Şimşek, “Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin mevcut sisteminin bankaları tüketici kredileri verdikleri için cezalandırdığını, bunun da sektörü cezalandırmak anlamına geldiğini söyleyen Şimşek, planlanan sistemde kişilerin gelirlerine göre tüketici kredilerine sınırlandırma uygulanmasının planlandığını söyledi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Bu şekilde yeterlilik oranları bizim kurallarımızı yüzünden baskı altında olmayacak” dedi.

Şimşek’in bu açıklaması geçmiş dönemlerde ekonomideki ısınmayı önlemek için kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik alınan önlemlerde geri adım atılması anlamına geliyor. Bundan önceki AKP hükümetleri yönetimlerinde ekonomik büyümede iç talebi canlı tutup hızlandırmak için banka kredilerin hızlı büyümesine olanak verilmişti.

Bankaların ihtiyaç kredisi ve kredi kartı kullanımda aşırı büyümesi üzerine vatandaşın borçlanma kriterlerine (taksit uygulama alanlarının daraltılması ve sayısını azaltma) kısıtlamalar getirilmişti.

Bunun yanında bankaların verdikleri bu kredilere karşılık bilançolarında ayırdıkları karşılıklar ise artırılmıştı.

GELİR ETKİLİ OLACAK

Uygulanması planlanan düzenleme hakkında ekonomistler olumlu düşünüyor. Ekonomistlerin görüşleri şöyle:

Yasa gereği ihtiyaç kredisi kullandırdığınız zaman bu kredi için yüzde 150 veya yüzde 200 karşılık ayrılması gerekiyor. Bunu yaparken müşterinin kredi skoruna, gelirine bakmadan ayrımı yapıyorsunuz. Güvenli, riski az olan bir müşteriye kullandırdığınız kredi için bile yasa gereği normalin 1.5 katı sermaye ayırmanız gerekiyor.

Bu müşteri bazlı olursa, mesela o müşteri için yüzde 150 yerine yüzde 50 karşılık ayırırsınız. Geliri düşük riskli müşteri için daha fazla karşılık, daha güvenli riski az olan müşteri için daha az karşılık ayrılabilir.

GEÇMİŞİ TEMİZ MÜŞTERİ İÇİN İYİ

Mehmet Erten Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı

Bankalar açısından bütün müşteriler için standart bir karşılık ayırmaktan yerine müşteri özelinde karşılık ayırmak faydalı olacak. Kredi geçmişi temiz olan müşteriler için yararlı olacak. Ödemelerini düzenli yapmış olana kolaylık sağlar. Sistem açısından çok büyük bir değişlik getirmeyebilir ama kredi kullananlara olumlu etkisi olur. Bankalar sicili bozuk kişileri zaten biliyor, bu açıdan bir farklılık sağlamayacaktır.

TÜKETİCİ DAHA İYİ ORAN ALACAK

Meriç Uluşahin ABank Genel Müdürü

Uluslararası kriterlerde baz alınan geri ödeme risk modeli uygulanacak. Her müşteri için aynı oranda karşılık ayrılmayacak. Müşterilerimizin geri ödeme planlarında gelirleri etkili olacak. Riske dayalı model doğru fiyatlandırmayı da getirir. Uluslararası kabul görmüş bir yöntem. Banka bilançolarının rahatlaması zaman içinde müşteri açısından doğru fiyatlandırmayı sağlar. Tüketiciyi disipline eder. Tüketici daha iyi, daha cazip oranlar ile karşılaşacak. 

RAHATLATIR MANTIKLI MODEL

Hüseyin Özkaya Odeabank Genel Müdürü

Bütçe ve cari açığı önlemek ve ekonomideki ısınmayı engellemek için alınan tedbirler sonucunda tüketici kredilerinde ciddi daralma oldu. Ancak kredi kartlarında görülen sosyal bozulmalar burada da görülebilir. Benzer etkiler yapabilir.

Bankalar genelde borçlunun, vatandaşın gelir durumlarını biliyorlar. Düzenleme ile sektörde çok büyük oynama olmaz. Düşük gelirliye bankalar zaten kredi vermiyor. Ancak şu bir gerçek ki çok sıkı sermaye kriterlerine mantıklı bir yaklaşım getiriliyor.

MÜŞTERİ İÇİN FAYDALI OLUR

Pınar Abay ING Bank Genel Müdürü

Tüm müşteriler için yüksek karşılıklar ayırıyorduk. Ekonomi büyümesinde kredi büyümesine de ihtiyaç var. Bundan biraz imtina ettik. Dar gelirli insanların borç sarmalına girmesi istenmediğinden bütün müşteriler cezalandırıldı.

Oysa tüketici kredisi kötü bir şey değil.

Gelir ile orantılı borçlanma doğru bir şeydir. Tüketici için faydalı olur. Borcunu ödeyen, sadık müşterilerin kredilerinde fiyata etkisi olacak. Ancak rekabete dikkat edilmeli, büyük bankaların lehine olmamalı.

BÜYÜME İÇİN YARARLI OLACAK

Halit Yıldız Şekerbank Genel Müdürü

Tüketici kredileri limitlerinin müşterilerin risk profili ile ilişkilendirilmesi, Basel III sürecinde sermaye yeterlilik oranlarını desteklemeye yönelik düzenlemeler yapılırken genel ekonomik dengelerin de gözetilip, temkinli ilerleneceğini gösteriyor.

Üretim ve yatırım dinamiği üzerine şekillenen bir büyüme için KOBİ portföyü geniş ve ticari kredilerde aktif olan bankaların sermaye yeterlilik oranlarının da yeni düzenlemelerle desteklenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim.
Anahtar Kelimeler:
MüjdeKrediKullanacaklara
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.