Lezzeti ve kalitesi ile bulguru sofraların baş tacı yaptı

25 yıl önce Mardin’de bulgur üretimi ile gıda sektöründe faaliyet göstermeye başlayan İpek Bulgur, bugün dünyanın bir çok ülkesinde sofralarda yeri olan bir dünya markası haline geldi.

Lezzeti ve kalitesi ile bulguru sofraların baş tacı yaptı
Sektörden kazandıklarını yine sektöre yatırım olarak geri verdiklerini belirten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ata KASAP gerçekleştirdiğimiz
yatırımlar ile sektörümüzdeki pazar payımızı güçlendiriyoruz dedi. 6 markası ile yurt içi ve yurt dışı pazar payını her geçen gün genişleten şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ata KASAP ve Başkan Yardımcısı Faysal Sun ile konuştuk.

■■ Ata Bey İpek Bulgur hakkında bilgi alabilir miyiz?

İpek Bulgur’u 1990 yılında Mardin’de Bulgur üretimi gerçekleştirme amacı ile kurduk. Geride bıraktığımız 25 yılda sektörümüze yatırım yaparak büyümeyi,ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren bir kurum olmayı başardık. Bugün 11 bin m2’si kapalı olmak üzere toplam 34.00m2 alanda, sos sistem makinelerden oluşan makine parkımız ile sektörümüzde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Mardin ovasının kalitesi ve lezzeti ile farklı yaratan buğdayını modern tesislerimiz de işleyerek yurt içinde İpek, yurt dışında ise Tay, Cemeli, Kandahar, Marida ve Erdoba markaları ile satışa sunmaktayız.



■■ Ata bey ürün çeşitleriniz hangileri?

Ürünlerimiz bulgur ve türevlerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda ;İri Pilavlık Bulgur, Pilavlık Bulgur, Midyat Pilavlık Bulgur, Şehriyeli Bulgur, Köftelik Bulgur,
sefel kitel (İçliköftelik Bulgur), Şiş Bulgur, Aşurelik Buğday üretmekteyiz. Yurt içinde perakende olarak 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg’lık ürünler; toptan olarak
ise 25 kg, 50 kg ve 1 ton’luk ürünler satışa sunulmaktadır. Yurt dışı satışlarında ise sayılanlara ek olarak 700 gr ve 800 gr’lık paketler de bulunmaktadır.



■■ Sizin için 2015 nasıl geçti, 2016 yılı için öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Ata Kasap: 2015 yılı İpek Bulgur A.Ş. için yatırım yılı olmuştur. Satış odaklı değil, yatırım odaklı olan bu yılda işletme iç pazarda etkin rol oynayabilmek, toplu
siparişlere cevap verebilecek, ulusal ve uluslararası pazara eş zamanlı ürün sunabilecek kapasiteye ulaşmak için 4 milyon TL’yi bulan yatırım ile altyapısını iyileştirmiştir. İşletmenin kurumsallaşma sürecini tamamlaması ve sürdürülebilir üretim modeline ulaşması ile işletme ulusal pazara açılmaya hazır hale gelmiştir.



■■ Satış ve dağıtım ağınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ata Kasap: İşletmenin müşteri grupları, yerel zincir marketler, zincir marketler, bayiler ve diğer perakende satıcılardır. İşletmeye bağlı 16 bayi bulunmaktadır.
Bunlara ek olarak; Türkiye’de yaygın satış ağı bulunan bir toptancı marketler zinciri ve İzmir bölgesinde yaygın ağı bulunan bir marketler zinciri ile anlaşma aşamasını henüz tamamlamıştır.



■■ Sektörde yaşanan sıkıntılar nedir?

Ata Kasap: Türkiye’de bu sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı 300’e yakın üretici bulunmaktadır. Sektörün en büyük sorunu, denetimsiz üretim yapılmasıdır.
Bu denetimsizlik, diğer ülkelerinde sektöre girmesine neden olmakta, sağlık yüklü bulgurun, insan sağlığına zararlı bir hal almasına neden olmaktadır. Sektörde gıda kodeksine uygun denetimlerin yapılmaması, gelişmekte olan sektöre vurulacak en büyük darbe olacaktır.

■■ Ürünlerinize nereden ve nasıl ulaşılabilir?

Ürünlerimize Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde marketlerden, Türkiye genelinde ise www.ipekbulgur.com’danonline satış ile ulaşılabilir olmuştur. İşletmenin 1. yılın sonunda Türkiye’de daha yaygın bir satış ağına ulaşması için çalışmalarımız sürdürülmektedir.



■■ Kaliteli bulgur nasıl anlaşır?

Ata Kasap: Kaliteli bulgur görsel olarak fark edilmez. Yani renk, bulgurun kalitesini anlamak için yanıltıcı bir yol olacaktır.İyi bulgurun pişerken aldığı su miktarı alternatifine göre fazla olmalıdır. Örneğin 1 bardak bulgur pişerken ortalama 2 bardak su alıyorsa, iyi bulgur 2,5 bardak su alarak pişecektir. Bunun yanında piştikten sonra bulgur taneleri (habbeleri) birbirine yapışmamalıdır. Ayrıca bulgur piştikten sonra sarı rengi belirginleşmeli, rengi açılmamalıdır.Bulgur piştikten sonra yenirken tüm taneler aynı sertlikte olmalıdır ve yenirken ağızda çiğ buğday tadı bırakmamalıdır.Hiçbir katkı maddesi içermemeli, tamamen doğal olmalıdır. Farklı kalite ve türde hammaddelerden üretilen bulgur, değişik kırım şekilleri ya da katkı maddeleriyle ideale yakın renk tonunda sarartılabilir. Bu ürünün kaliteli olduğu anlamına gelmeyeceği gibi sadece göz yanılmasına sebep olur.



Avrupa ve ABD’ye ihracat gerçekleştireceğiz


■■ Sizi bu sektörde diğer şirketlerden ayıran yönleriniz nelerdir?

Faysal Sun: İşletmenin farkı; ürünün Mezopotamya ovasından yetişen hammaddesidir. Bölge Türkiye’nin en yüksek protein değerli ve kaliteli buğdayını yetiştirmektedir. İşletme kurulu olduğu Mardin Kızıltepe bölgesinde kaliteli hammaddeye 12 ay boyunca ulaşabilme ayrıcalığına sahiptir. Bununla birlikte, üretim aşaması boyunca, buğdaya hiçbir katkı maddesi eklenmeksizin, buğdayın verdiği renk ve parlaklıkla tamamen kendi doğallığıyla üretim yapılmaktadır.
Dolayısıyla işletme ürünlerinde hem hammadde hem de üretim aşamalarındaki doğallık ile öne çıkmaktadır.

■■Şirket olarak yakın ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir?

Faysal Sun: İşletmenin misyonu “Mardin Ovası’ndan sofralara sağlıklı ve lezzetli ürünler taşımak”tır. Bu görüşten hareketle işletmenin hedefi kısa vadede, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da tanınmış, uzun vadede Türkiye genelinde tanınmış, kalitesiyle kabul görmüş bir marka durumuna gelmektir. Uluslararası pazarda ise; mevcut Irak, Ürdün ve Dubai pazarlarına ek olarak, merkez Avrupa ve ABD’ye ihracata başlamaktır. 

Tel : +90 (482) 215 14 23
Web : www.ipekbulgur.com.tr

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hüsamettin eralp 8 yıl önce

bu bulgur markasını daha önce alıp kullandım damak zevkine ve tadına alıştık çok memnunuz Allah üretenlerden razı olsun. başarılarının devamını diliyorum.bölgemiz ve ülkemiz için gurur kaynağıdır.

Avatar
neslihan acar 8 yıl önce

ben istanbulda yaşıyorum .daha önce ailem bana bölgeden bulgurunuzu gönderiyordu şimdi nasıl bulabilirim çünkü lezzetine alıştık başka bulgur yiyemiyorum.üretenlere teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.

Avatar
ferda yalman 8 yıl önce

daha önce mardinde öğretmenlik yaparken bu bulguru hep yedik sonra tayinimiz istanbula gelince bu bulguru burda bulamadık .çok aradık ama bulamadık istanbul pazarında varmısınız varsa nerde satılıyor yazarsanız sevinirim.selam ve saygıyla