Kentte 1989'dan itibaren üretim yapmaya başlayan özel kömür işletmelerinin, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle üretimi durdurma kararı alması, ocakların en çok hakim olduğu Kilimli ilçesini adeta sessizliğe mahkum etti.

Yüzlerce ocağın bulunduğu ilçede, kömür dolu vagonların yer üstüne sesler çıkararak ilerleyişi, kamyonların motor gürültüleriyle yaptığı nakliyat, işçi gruplarının ocak önündeki sohbetleri duyulmaz oldu.

Havzadaki 22 işletmenin üretimini durdurmasının ardından ocağa giremeyen madenciler, zamanlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri mahalle kahvehanelerinde yetkililerden gelecek iyi haberi beklemeye başladı.



Maden mühendisi Bayram Barutçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 4 bin 200 kişinin çalıştığı havzadaki kömür işletmelerinin üretimini durdurduğunu, çalışanların da ocaklara sokulmadığını söyledi.

Yasanın işverene getirdiği sorumlulukların oldukça yüksek olduğunu anlatan Barutçu, "İşveren ve işçi adına belirli değişiklikler oldu. İşveren kendi açısından hükümleri olumsuz buluyor. Çalışan kesime ise önemli avantajlar getirildi. Firma olarak üretimimizi durdurmak zorunda kaldık" dedi.

Barutçu, sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda işçinin ve ailelerinin mağdur olacağını, soruna bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.