Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizlerini beklendiği gibi yüzde 7.5’te sabit bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
PPK sonrası yapılan açıklamada uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediği belirtilerek “Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” denildi.

GÖZLER BU KARARDAYDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nı son dönemde sert sözlerle eleştirmişti. 2014 yılının başında piyasalarda yaşanan dalgalanma sırasında faizlerin 5.5 puan artırılmasının ardından Erdoğan, bir süre bekledi, nisan ayından itibaren de faizlerin tekrar düşürülmesi gerektiğini dile getirmeye başladı.

Mayıs ayında yapılan PPK’da faizlerin yarım puan indirilmesini yetersiz bulan Erdoğan, “Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi yarım puan indiriyorsun” çıkışını yapmıştı. Daha sonra da Erdoğan, Başçı’yı “Artık yetti”, “Ha vakti dolar, dolduğu zaman da tabii biz gereğini yaparız, ayrı mesele, bu işi çözmek zorundayız” , “Ey Merkez Bankası neyi bekliyorsun?” diye eleştirmişti.

Başçı, 27 Ocak tarihinde düzenlediği basın toplantısında enflasyonun yüzde 1’in üzerinde inmesi halinde PPK’yı olağanüstü toplayıp faizleri indirebileceğini açıkladı. Ancak enflasyon yüzde 1’in altında gerçekleşince toplantıyı iptal etti.

24 Şubat tarihinde faiz indirdi ancak bu yeterli olmadı. Cumhurbaşkanı Başçı’yı son olarak vatana ihanetle suçladı. PPK’nın faiz kararından bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan esnaf toplantısında Merkez Bankası’nı yine sert bir şekilde eleştirdi. Aynı gün akşam saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacanbaş başa 2,5 saat görüşünce kulislerde istifa söylentileri çıktı.

26 Şubat tarihinde ise Erdem Başçı sağlık sorunları nedeniyle Banka Meclisi toplantısına katılmayınca istifa söylentileri iyice arttı. Başbakanlık istifa söylentilerini yalanladı. Kur 2.64’lere çıkınca Cumhurbaşkanı Erdoğan BAbacan ve Başçı ile görüştü daha sonra da işin tatlıya bağlandığını açıklamıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.