Yıllık 600 ton kapasite ile 20’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren Moston, kalite ve teknolojisini dünyaya kabul ettiren, sektörünün önemli kurumları arasında başı çekiyor. Sektöründe 32 yıldır faaliyet gösteren, gerçekleştirdiği yatırım ve ihracat ile ön plana çıkan şirket, Türkiye’de bir çok ilki sektöre kazandırmış bir kurum.
1969 yılında Türkiye’de ilk defa indüksiyon ocağı ile çelik üretimine geçen ve uzun yıl¬lar bu işi devam ettiren sanayici Piroğlu aile¬sinin yeni kuşak temsilcisi olan Dağcan ve Gürkan Piroğlu kardeşlerin kurduğu Moston’ un zirveye uzanan öyküsü, iş dünyasında başarıya ulaşmak için birlikte hareket etmenin işleri nasıl kolaylaş¬tırdığına dair belki de en güzel örneklerden.
1983 yılında İngiltere’ de aldıkları eğitimin ardından Türkiye’ye dönüş yapan Dağcan ve Gür-kan Piroğlu kardeşlerin kuruduğu Moston Meta¬lurji, Kocaeli-Gebze’de bulunan tesislerinde, geniş bir yelpazede demir dışı alaşım üretiyor.
Dağcan Bey, Moston bugünlerine nasıl geldi?
1983 yılında Gürkan Piroğlu ile birlikte İngiltere’ de eğitim hayatımızı bitirdikten sonra Türkiye’ ye döndük. Ailemizin vermiş olduğu destek ve motivasyonla yatırım yapmaya başladık. Kısa sürede gece gündüz çalışarak Bronz Döküm ve İşleme alanlarında önemli bir noktaya ulaştık.
Sektörümüzdeki tüm yenilik ve gelişmeleri yakından takip ediyor ve iş yapış süreçlerimize entegre ediyorduk. Moston Metalurji olarak, 1983 yılında kuma döküm ile başladığımız üretim serüvenimizi 1988 yılında Türkiye’de de olmayan Savurma Döküm Teknolojisi’ne dönüştürdük.
Bu yeni teknolojiyi oturturken ek yatırımları da devreye aldık ve ihracat odaklı büyümek için kolları sıvadık. Elimize çantayı alarak Avrupa’da kapı kapı dolaşmaya başladık. Kendimizi, işimizi anlatabilmek çok da kolay olmadı. Türkiye’de imalat yapan bir firma olduğumuzu söyleyince inanamıyorlardı.
O yıllarda pariteden kaynaklı sorunlar da yaşa¬dık hatta ihracatı durdurmayı bile bir ara düşün¬dük ancak bunun müşterilerimizi ve pazar payımızı kaybetmek anlamına geldiği için sonra vaz geçtik.
Zorlu bir dönemin ardından çözümü Kuzey Amerika pazarına açılmakta gördük ve doğruluk, dürüstlük, iyi niyet ve güven prensiplerimiz sayesinde sektörde hak ettiğimiz yere gelmeyi başardık.



Rope Gripper ile asansörler artık daha güvenli


Şirket olarak yaşadığımız çağın ihtiyaçlarını yakından takip ediyor, büyüme hedeflerine paralel farklı ürünleri sektöre kazandırıyoruz. Bu kapsamda asansörlerde kullanılan ve kullanıcı emniyetini hedef alan ‘halat tutucusu’ ya da ‘Rope Gripper’ adı verilen yeni ürünü sektörün kullanı¬mına sunduk.
Asansörde mekanik ya da fizik¬sel bir arıza olduğunda ‘Halat Tutucu Rope Gripper’ devreye giriyor. Kabini emniyetli bir şekilde hemen durduran ‘Rope Gripper’ kabin halatlarını güçlü bir şekilde kavrayarak asansörlerde %100 güvenliği sağlamış oluyor
Bu ürünü AB standartlarında üreti¬yoruz. Türkiye’de kullanımı şu an için pek yaygın değil, fakat insan sağlığı çerçevesinde zaman içerisinde kulla¬nım oranının artacağını düşünüyoruz.
DÖKÜM SEKTÖRÜNE ÖZEL ÇÖZÜMLE GELIŞTIRIYORUZ
Kalaylı, Kızıl ve Alümin¬yum Bronzu gibi bronz çeşitleri yanında, özel döküm ve dövme¬lik özel pirinçler üretiyoruz. Ürün¬lerimiz gemi ve ağır sanayi başta olmak üzere havacılık sektörü, kimya sanayi gibi pek çok sek¬törde yoğun olarak kullanılıyor. Moston olarak; En İyi Kalite, En Uygun Fiyat, En İyi Hizmeti kendi¬mize misyon olarak belirledik.


Üretim tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Sektörün gelişimi adına yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. 3 indüksiyon Ergitme Ocağı, 17 Savurma Döküm Makinası ve 3 adet Sürekli Döküm Makinası ile üretim gerçekleştiriyoruz.Üretimi uluslararası stan¬dartlar doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizin kalite kontrolünü metalurjik testler için en son teknoloji ile donatılan laboratuvarımızda test ediyoruz.