Londra merkezli FGE Danışmanlık Şirketi petrol uzmanı Cüneyt Kazokoğlu, İran’ın arz fazlası yaşayan piyasalara sunmayı planladığı petrol ve ılıman hava şartlarının etkili olabileceğinin altını çizerek, “Brent tipi petrolün varil fiyatının 20 dolarlar seviyelerine düşmesi mümkün” dedi.

İran’ın çoğunluğu yoğunlaştırılmış halde olmak üzere ülke açıklarında tankerlerde beklettiği 40-50 milyon varillik depolanmış petrolü bulunduğuna dikkati çeken Kazokoğlu, Tahran’ın petrol ihracatının kısa vadede 500 bin varil artmasının mümkün olduğunu kaydetti. Kazokoğlu, İran’ın petrol üretiminin de günde 500 bin varil artarak sene sonunda 3.5 milyon varile yaklaşmasını beklediğini aktardı.

İlk hedefi Avrupa pazarı

Londra merkezli araştırma şirketi BMI kıdemli petrol analisti Christopher Haines de piyasadaki algının yılbaşından bu yana değişmediğini ve petrolde yüzde 20 civarında değer kaybı yaşandığına dikkati çekerek, “Bence İran etkisi fiyatları yüzde 50 civarında aşağı çekerek, 20 dolar seviyesinin test edilmesine neden olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Haines, İran’ın Avrupa piyasalarına yaptırımlardan önce 500 bin varillik petrol ihracatı gerçekleştirdiğinin altını çizerek, bu ülkenin ilk hedefinin yine Avrupa pazarı olacağını vurguladı. ABD merkezli IHS Danışmanlık Şirketi Petrol Piyasaları Direktörü Spencer Welch ise ülkedeki petrol kuyularının bir kısmının 3-4 yıldır kapalı olduğunu hatırlattı.

Welch, İran’ın petrol üretimini 2016 ortasına kadar günlük 400 bin varil arttırabileceğini belirterek, bunun İranlı yetkililerin açıkladıklarından daha yavaş gerçekleşeceğini savundu. Welch, “İran’ın üretimini günlük 1 milyon varil arttırmasının, bir yıldan çok daha uzun zaman alacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.