Piyasa Hareketlendi, Fitch Bekleniyor

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında görülen değer kaybı paralelinde dolar/TL de yönünü yukarı çevirirken, piyasalar kapanış sonrası açıklanması beklenen Fitch'in Türkiye değerlendirmesini izleyecek.

Piyasa Hareketlendi, Fitch Bekleniyor
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, daha önce açıkladığı takvim doğrultusunda Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirmesini bugün ve 19 Ağustos tarihinde yapabileceğini belirtmişti.

Piyasada genel olarak Fitch'in Türkiye'nin kredi notu ya da görünümünde bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Denizbank Özel Bankacılık Yönetmeni Orkun Gödek, "Suriye sınırında hava aracının düşürüldüğüne yönelik çıkan haberlerin yanı sıra beklentilerin üzerinde ABD verileri piyasaya olumsuz yansıdı. Bu gelişmelerin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kayıpları gözlenirken, euro/dolar paritesi 1.0950 seviyesini aşağı yönde test etti. Öte yandan Güney Afrika maliye bakanına yönelik spekülatif haberlerin etkisiyle randın dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kaybetmesi bozulmayı hızlandırdı" dedi.

Yetkililer Suriye sınırı yakınlarında düşen ya da düşürülen bir hava aracı olmadığını belirttiler.

Bu sabah saat 0906'da 2.9259/2.9272 seviyesinde olan dolar/TL saat 1737'de 2.9518/2.9520 seviyesinden işlem gördü.

Bu sabah 3.0796/3.0816 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0923/3.0935, 3.2337/3.2357 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2334/3.2344 seviyesinde işlem görüyor.

ÖKTE: OYNAKLIKLARIN AZALDIĞI BİR DÖNEMDEYİZ


TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, dolar/TL'nin son 15 gündür 2.91-2.98 bandında kaldığını ve bugünkü gibi 2.92'den 2.95'e sert hareketler görülebildiğini söyleyerek, "Ancak 2015'te Suruç saldırısı ya da TCMB'ye faiz indir çağrıları sonrası gördüğümüz günlük hareketlerin yanında dolar/TL'de opsiyon oynaklıklarının ciddi azaldığı bir dönemden geçmekteyiz" dedi ve şöyle devam etti:

Aslında Türkiye bazlı makro risklerin iyileşmesinden söz edemiyorum. Ancak gelişmekte olan ülkelerden 9 ay süren sermaye kaçışları emtia fiyatlarının dengelenmesi ve petroldeki yukarı hareketlilik ile sona erdi. TL'ye asıl yardım eden ve risklerin yüksek kaldığı ortamda, opsiyon oynaklık oranlarının düşük seyrini sağlayan ve 2.91-2.98 bandını dengeleyen ana nedenin bu olduğunu düşünüyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.