Piyasa Hareketlendi, İşte Son Durum

Borsa İstanbul, güne pozitif bir seyirle başlamasının ardından, eksiye döndü. Borsada sabah saatlerinde kayıplar yüzde 2’ye kadar yaklaştı. Uzmanlar, sınırdaki gerginliğin de satışta etkili olduğunu ancak piyasalarda dolardaki hareketin önemli olduğunu söyledi. Dolar, TL karşısında ise hafif yükseldi.

Piyasa Hareketlendi, İşte Son Durum
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 haftaya 0,48'lik yükselişle 71.275,31 puandan başladı.

Ancak endeks daha sonra eksiye döndü ve şu sıralarda 70 bin puanın altında seyrediyor. Borsa kayıp yüzde 1,6'a yakın.

Uzmanlar, ters harekette gerginliğin etkisi olabileceğine işaret etti.

PAKSOY: SINIRDAKİ HAREKETLİLİĞİN BİRAZ ETKİSİ VAR

Saxo Capital Menkul Değerlendirme Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, borsadaki hareketi değerlendirdi.

Paksoy, “Borsa İstanbul’daki düşüşte sınırdaki hareketliliğin etkisi biraz var diyebiliriz. Küresel borsalarda yaşanan düşüşlere karşı uzun süre direniş gösterdik. Piyasa bundan sonra yaşanacakları merak ediyor. Zaten şu anda tahammül sınırlarında olmayan hareketler görülmüyor, dolarda 2-90-2.95 bandında olmamız önemli, tahvilde gösterge faizde yüzde 11’de olması önemli. Uzun süre negatif hareketlere karşı güçlü bir direniş gösterdik. Mevcut durumda Asya, Avrupa toparlıyor.

Bugün borsadaki satış, sınırımızda yaşananları yansıtıyor. Asıl hareketi faiz ve kur tarafında izleyeceğiz. Orada çok sert hareketler olmadıkça, küresel borsalardaki harekete bağlı, Borsa İstanbul’da da bir toparlama olacaktır” dedi.

HSBC Türkiye Hazine Başkanı Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, "Bölgede askeri manada büyük bir hareketlilik var ve önümüzdeki günler birçok yeni gelişmeye gebe gibi görünüyor. Normal şartlarda bu tarz bir gelişmeye, artan riskler nedeniyle piyasaların sert manada olumsuz tepki vermesi beklenirdi.

Ancak, sabah saatlerinde hiç de bu yönde bir hareket görmüyoruz. Ancak, buradaki nokta, yaşanan gelişmelerin sıcak bir çatışmaya dönüşmeyeceğine ilişkin inanışlar olduğu kanaatindeyiz. Aksi taktirde, piyasaların bu derece duyarsız kalmalarını izah etmek mümkün değil. Yine de, artan risklerin boyutu dikkate alındığında, bölgede yaşanan askeri hareketliliğin her an sıcak bir temasa dönüşme ihtimalinin gözardı edilmemesi gerektiği kanaatindeyiz" yorumunu yaptı.

KÜRESEL İYİMSERLİK OLUMLU ETKİLİYOR


Reuters’a konuşan bankacılar jeopolitik endişelerin bu sabah piyasada bir miktar olumsuz seyir yarattığına dikkat çekerken küresel iyimserliğin bu etkiyi sınırladığını belirttiler.

Japonya'da ekonomik daralmanın yılın son çeyreğinde yüzde 1.4 ile yüzde 1.2 olan beklentilerden daha hızlı olduğunu göstermesi ülkede yeni bir gevşeme beklentilerini artırdı. Küresel risk iştahına kısmen de olsa olumlu yansıyan bu gelişme ile Japonya'nın Nikkei endeksi ise günü yüzde 7.8 artıda bitirdi.

Asya borsaları beş gün devam eden düşüşün ardından Çin Merkez Bankası'nın yuanın günlük işlem bandı orta noktasını daha yukarıda belirlemesinin ardından devalüasyon endişelerinin hafiflemesiyle haftaya yükselişle başladı.

DOLAR HAFİF YÜKSELDİ

Cuma günü akşam saatlerinde 2.93 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah güne saat 0855'te 2.9294/2.9322 sevisinde işlem gördü. Cuma günü 3.1120 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1089/3.1122; 3.30 civarında olan euro/TL ise 3.2884/3.2921 seviyesinde işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Son dönemde sert dalgalanan küresel piyasaları izlemeye devam ediyoruz. Bugün küresel bazda bir miktar iyimserlik olsa da içeride jeopolitik endişelerin bizi negatif etkilediğini görüyoruz" dedi ve ekledi:

TL'de sabah saatlerindeki benzer gelişmekte olan ülke piyasalarından negatif seyrin nedeni Suriye sınırında bir askerin öldürülmesi ve haftasonu Türkiye'nin bölgeye kara müdahalesi yapmış olduğu yönünde söylentiler."

SINIRDA HAREKETLİLİK

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan bir gruba dün silahlı kuvvetler tarafından müdahale edilirken, çıkan çatışmada bir asker hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Suriye'deki PYD/YPG mevzilerini top atışlarıyla vurduğunu, PYD'nin saldırgan nitelikteki tavırlarının devam etmesi durumunda vurmaya devam edeceklerini açıkladı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk askerinin Suriye'ye girdiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Haftasonunda basında yer alan haberlerde 100 kadar Türk askerinin karadan Suriye sınırını geçtiği yönünde haberler yer almıştı.

Bankacılar jeopolitik gelişmelerin yakından izlenmeye devam edileceğini ve piyasada baskı yapmayı sürdürebileceğini belirtiyorlar.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.