Ramazan Pidesinde Gizli Zam Oyunu

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (İSTESOB) yapılan açıklamada 350 gram pidenin, birliğe bağlı fırınlarda 1 lira 80 kuruştan satılacağı belirtilmişti. Ancak özellikle İstanbul’un Şişli-Mecidiyeköy-Çağlayan hattında, 350 gram pidenin 2 ile 2.5 lira aralığında satıldığı göze çarpıyor. Yani bölgede 1 lira 80 kuruşa pide yok!

Ramazan Pidesinde Gizli Zam Oyunu
PARA ÜSTÜ SORUNU

İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırınlarda 350 gram pidenın fiyatı da 2 liradan 3 liraya kadar çıkıyor. Tanınan süpermarketlerde ise gramı 300’e düşen pide, 2 liradan satılıyor. Esnaf, pide fiyatlarında 2 liranın altına satmanın mümkün olmadığını, ayrıca yapılan işlemin zam değil, “para üstü vermekte yaşanan vakit kaybı” olduğunu söylüyor. Esnaf, aynı zamanda 1.80 TL bozuk para verilmesine de sıcak bakmıyor.

ZAMMI BİRLİKLER YAPAR

İSTESOB, Ramazan öncesinde yaptığı açıklamada, 350 gram sade pidenin 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pidenin 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pidenin 3 lira, 1 kilogram susamlı yumurtalı pidenin 6 lira olacağı ifade edilmişti.

Ayrıca açıklamada, “Geçen yıl 1.5 liraydı, 50 gram artırdık, 30 kuruş da ekleme yaptık. Kilogram fiyatında değişiklik yok ama gramajında değişiklik yaptık” denilmişti. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun zam açıklama yetkisinin olmadığı da belirtilen açıklamada, zammı, birliklerin yapabileceğine dikkat çekilmişti.

DENETİM GEREKLİ

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye’de pide kilogram fiyatının 6 lirayı geçmeyeceğine yönelik açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Sade pideden bahsediyoruz. 6 lirayı geçemeyecek. Biz arkadaşlarımıza baktırıyor, elimizden geleni yapıyoruz. Ancak İstanbul’da bazı esnaf, bunu kullanmak niyetindeyse, belediye, zabıta, ilgili kişi ve kurumların sürekli denetim yapması gerekiyor” diye konuştu.

En ucuzu Halk Ekmek

Pidede, gramajı daha büyük ölçülerde yapıp satan fırınlar ise 400 gram pideyi 2.5 liraya, 400 gramın üzerinde yaptıkları susamlı yumurtalı pideyi ise 3 liraya satıyor. İstanbul’daki fırıncı esnafının bir bölümü, 350 gram pidenin 2 liranın altına satılmasının zor olduğunu vurgulayarak, susamlı-yumurtalı 350 gram pidenin 2.5 liradan satılabileceğini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi İstanbul Halk Ekmek A.Ş. ise daha önce yaptığı açıklamada 350 gram pidenin 85 kuruştan satılacağını bildirmişti.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.