Geçtiğimiz yıl kırmızı mercimek üretiminin yetersiz olması sebebiyle bakliyat ürünleri arasında fiyatı en fazla artan ürün olduğunu belirten Alper Önel, “Bugünlerde hasatı başlayan kırmızı mercimekte üreticilerden aldığımız bilgiye göre; nisan ve mayıs aylarında yağışların yeterli gelmesi ve ekim alanlarının nispeten fazla olması fiyatların aşağı yönlü olmasına neden oluyor.

Buna özellikle verimin yüksek olması konusu da eklenince kırmızı mercimekte fiyatların aşağıya gelmesi kaçınılmaz hale gelecektir. Bu da hem iç tüketim açısından, hem de ihracat da rekabet avantajı kazanmamıza yardımcı olacak” diye konuştu.

Kırmızı mercimekte ilk ürünlerin geldiğini belirten Önel konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Suruç ve Viranşehir bölgesinden bakliyatın merkezi Mersin’e ürün gelmeye başladı. Şuanda fiyat ortalaması kabuklu mallarda 2.5 TL/kg şeklinde
.
Ancak bu rakamın önümüzdeki günlerde ürün gelişindeki artışa bağlı olarak daha da düşmesini bekliyoruz. Geçen sene kabuklu malların kilogram fiyatı 3 TL’ye kadar yükselmişti. Rekolte tahmini ile ilgili ise biraz erken olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz sene dahilde işleme izin belgesiyle Kanada’dan ithal edilen ürünlerle transit satış yapılmıştı.

Ancak bu sene ihracata yetecek ürün bekliyoruz. Dünyanın en büyük kırmızı mercimek üreticisi olan Kanada’da ise mercimek hasatı eylül ve ekim aylarında olacak. Yeni mahsul ürünlerin Ramazan’a yetişmesi ile fiyatların aşağıya gelmesiyle beraber uygun fiyatlarda bakliyat ürünlerine ulaşacaktır.”

Önel diğer bakliyat türlerine ilişkin ise "Sorunlu ürün bu sene mercimek... Diğer bakliyat ürünlerinde ise hasat zamanı nohutta temmuz, fasulyede ise ağustos sonu eylül başı... Pirinç için öngörüde bulunmak biraz erken hasat zamanı eylül ekim" diye konuştu.