GAZİANTEP Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından kumaş dikimlerinde hatalı dokumayı önlemeye yönelik 'Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinesi' yapıldı. Akademisyenler, bu makineyle hatalı dokumayı önleyip milyonlarca liralık israfı önlemeyi hedefliyor.

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Dülger ve Tekstil Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu ile Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik, 5 yıl önce başladıkları projeyi tamamladı. 5 yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan 'Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinesi' ile dokunan kumaşların hatalı bölümlerinin tespiti sağlanıyor. Kalite kontrol görevlilerinin çıplak gözle yapmaya çalıştıkları, hatalar makineyle daha kısa sürede ve etkin olarak denetlenip, geliştirilen program sayesinde ilgili kişiler uyarılıyor.



Araştırma ekibi, yaptıkları bu cihazı geliştirerek hatalı dokumayı önlemek için çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırdı. Üzerinde çalışılan sistemle, dokuma makinesi üzerine monte edilecek bir kamera ile dokunan kumaş incelenecek ve hatalı dokuma anında hemen makine başındaki görevli uyarılıp, makine durdurularak hatalı üretim önlenecek. Akademisyenler, bu makine sayesinde israfın önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanmasını da hedefliyor.

Makineyle ilgili bazı çalışmaların halen devam ettiğini söyleyen proje ortaklarından Yrd. Doç.Dr. Halil İbrahim Çelik, şunları kaydetti:
"Şu anda makinemizle dokuma işleminin tamamen yapılıp yapılmadığı, kaçık var mı, iplikler üst üste gelmiş mi, kalın ya da ince dokunmuş mu gibi hataları kısa sürede ve etkin bir şekilde denetleyebiliyoruz. Yeni çalışmamız yaşama geçtiğinde ise hatalı dokuma başlar başlamaz hemen makinenin durdurulup milyonlarca liralık maddi zararın ününe geçilmiş olacak. Kumaştaki hata oran ve değerlendirmesi kişiden kişiye göre değişir. Bir kalite kontrolcünün hata olarak kabul ettiği şeyi bir başkası kabul etmeyebilir. Makinemizle bu sıkıntı ortadan kalkmakta ve objektif bir değerlendirme yapılması sağlanmaktadır. Ama, makinemizin diğer aşamaları da tamamlanınca çok önemli bir buluşa imza atılmış olacak."