Ünver, yaptığı açıklamada, Bilecik ve ilçelerinin yılda yaklaşık 2 bin 500 ton karnabahar üretimiyle ülke ihtiyacının yüzde 15-20'sini karşıladığını anlattı.

Karnabaharın normal şartlarda 110 günde yetiştiğini ifade eden Ünver, bu yıl ise 180 gün geçmesine rağmen ürünlerin istedikleri kilograma ulaşmadığını kaydetti.

Şu anda karnabaharın 400-500 gram ağırlığa ulaştığını dile getiren Ünver, şöyle konuştu:

Hava şartları bu sene çok iyi. Esasında bunların 3-4 kilograma gelmesi lazımdı. Tohumlar kalitesiz olduğu için ürün zamanında çıkmıyor ve pahalı oluyor. Sonradan havalar çok sıcak olunca bu sefer de ürünler tekrar yetişiyor. Çok sıcak olduğu zaman da bolluk oluyor.

Bu sefer ucuz oluyor. Ya tohum kalitesiz ya da fide yetiştiren fideci arkadaşlarımız yanlış fide veriyor. 110 günlük fide diye 7-8 aylık bir fide verdiler. Tohuma önem vermemiz lazım. Normalde karnabaharların daha büyük olması lazım.

Yani gününde yetişmesi lazım. 6-7 ay olmuş, halen yetişmemiş. Gününde yetişmeyen ürün zamanında piyasaya sürülmeyince fiyatlar da katlanıyor. Bunun nedeni tohumların ve fidenin, kalitesiz olmasından kaynaklanıyor. Karnabahar fiyatlarında geçen aya göre yüzde 60'a varan artış, kalitesiz tohum ve fideden kaynaklandı.

Karnabahar üreticisi Oktay Ok ise 110 günlük olarak diktikleri ürünlerinin 180 gün olmasına rağmen henüz tam olarak olgunlaşmadığını belirtti. Ektikleri ürünü piyasaya süremedikleri için sıkıntı yaşandığını anlatan Ok, Karnabahar zamanında çıkmadığı için fiyatlar yüksek oluyor.

Tüketici, yetişmeyen karnabaharı zamanında 3 liraya alacakken bunu 7-8 liraya almış oluyor. Bundan hem halk etkileniyor hem çiftçi etkileniyor" diye konuştu. Ocak ayında pazar yerlerinde ortalama 3 liradan satılan karnabahar, şubatta 4-5 liradan alıcı buluyor.