Trafik Sigorta Primleri İle İlgili En Net Açıklama

Trafik sigortası primleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap, fiyatlardaki artışın, kendilerine olan güveni yok ettiğini söyledi. Hüseyin Kasap, primlerin hızla düşmesini beklediklerini aktardı.

Trafik Sigorta Primleri İle İlgili En Net Açıklama
PRİMLER SÜREKLİ ARTIYOR

Hüseyin Kasap, trafik sigortası primlerinin sürekli arttığına dikkat çekerek, “Artan maliyetler ve hasar süreçlerindeki belirsizlik nedeniyle, trafik sigortası primleri sürekli artıyor. Karayolları Trafik Kanununda yapılacak düzenleme ile trafik sigortası primlerinin hızla düşmesini bekliyoruz. Şayet bu gerçekleşmezse sorunun çözümü için tarife seçeneğinin (fiyatların devlet tarafından belirlenmesi) masaya getirilmesi faydalı olabilir” dedi.

ARTIŞI ENDİŞE İLE İZLİYORUZ

Zorunlu trafik sigortasındaki prim artışlarını değerlendiren Kasap yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

Son dönemde trafik sigortasındaki prim artışını endişe ile izliyoruz. Aracı olan her vatandaş kanunen trafik sigortası yaptırmak zorunda, serbest tarifeye geçiş ile birlikte bu sigortaya uygun fiyatlardan ulaşabiliyorduk. Ancak son dönemde çok yüksek poliçe fiyatları ile karşı karşıyayız. Öyle ki insanlar sigortalarını yaptıramaz hale geldi.

YÜZDE 93'ÜNÜ BİZ SATIYORUZ

Türkiye’de düzenlenen her yüz trafik sigortasının 93’ünü biz acenteler satıyoruz. Ülkemizin her köşesine, ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza, bu poliçeyi bizler ulaştırıyoruz. Kaza anında, vatandaşa yardımcı oluyor, onları bilgilendiriyoruz.

BİZE OLAN GÜVEN YOK OLDU

50 bin kişiye istihdam sağlayan, tamamı milli ve yerli 15 bini aşkın sigorta acentesinin en önemli gelir kalemi trafik sigortası. Son dönemdeki poliçe fiyatları, biz acentelerin varlığını tehdit ediyor. Sadece yüksek fiyatlar değil, fiyat dalgalanmaları da bizim için büyük problem. Örneğin, hiç kazası olmamış bir vatandaşın 2015 yılı poliçe fiyatı 300 TL iken, 2016’da bu fiyat en az 650,-TL. Vatandaşa bu artışın nedenini açıklayamıyoruz. Ayrıca, fiyat farkları da sektöre ve bize olan güveni yok etti.

FİYAT DALGALANMASI ÇOK YÜKSEK

Trafik sigortasının sağladığı teminat limitleri tüm şirketlerde aynı, belirli bir araç için, bu standart ürünün fiyatı bir şirkette 900,-TL iken, başka bir sigorta şirketinde 14 bin TL. Avrupa’da fiyat dalgalanması en fazla yüzde 60, o da riskli sürücüler için, bizde ise kazasız sürücü için dahi yüzde bin 500’ün üzerinde.

TARİFE SEÇENEĞİ ÖNERİSİ

Artan maliyetler ve hasar süreçlerindeki belirsizlik nedeniyle, trafik sigortası primleri sürekli artıyor. Karayolları Trafik Kanununda yapılacak düzenleme ile primlerin hızla düşmesini bekliyoruz. Şayet bu gerçekleşmezse sorunun çözümü için tarife seçeneğinin (fiyatların devlet tarafından belirlenmesi) masaya getirilmesi faydalı olabilir.

KAPANMA NOKTASINDA ACENTE VAR

Fiyatların makul seviyelere gelerek, piyasanın toparlanması ve insanların sektöre olan güveninin yeniden tesis edilebilmesini teminen, kısa süreliğine de olsa tarife uygulamasına dönülmesi konusunda tüm sektör paydaşları ortak çalışma yapmalı.

Tarifenin sektöre ve vatandaşa faydası, zararları değerlendirilmeli. Bununla birlikte, suistimallerin engellenmesi, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olan sigorta acentelerinin korunması için, taban acente komisyonu da devlet tarafından belirlenmeli”.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.