Türkiye'nin notunu düşüren Moody's'e Bakanlıktan tepki...

Türkiye'nin kredi notunu bir seviye düşüren Moody's, görünümün negatif olduğunu da belirtti.

Türkiye'nin notunu düşüren Moody's'e Bakanlıktan tepki...

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, S-400 gerginliği ve yeniden seçim gündemlerine boğulmuş Türk piyasalarına bomba gibi düşen bir geceyarısı açıklaması yaptı.

Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten B1’e indiren kurum Türkiye’nin kredi görünümünü de negatif olarak değerlendirdi.

Kurum Türkiye’nin notunda indirim ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiği görüşümüzü yansıtıyor açıklamasını paylaştı.

Türkiye’nin notunu bir kademe düşüren Moody’s’in değerlendirme skalasına göre B1 seviyesindeki ülkeler yüksek kredi riskine sahip olarak görülüyor.

Moody’s’in açıklamalarına göre Türkiye’nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor.

Not indirimine dair raporda kurum, Türkiye’nin göreceli olarak sakin geçen Eylül 2018-Şubat 2019 periyodundan sonra ara ara vuran bir döviz krizi ile yeniden karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kurum geçtiğimiz yılın Mart ayında yaptığı indirimin ardından Ağustos ayında da bir indirim yaparak Türkiye’nin notunu Ba2’den Ba3’e düşürmüştü.

Bu geceki indirimle beraber Türkiye’nin junk “çöp” seviyesindeki görünümü daha da derinleşmiş oldu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN KARARA TEPKİ

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2.6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Son beş yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye'nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliği Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyretmektedir."

Bakanlık, açıklamasına "Bugün de dalgalı döviz kuru, sermaye akımlarının serbestligi ve girisimciligin teşvik edilmesi ekonomi politikalarımızın merkezinde yer aldıgı gibi bunun aksi Türkiye Cumhuriyeti için ne bugün ne de yarın asla söz konusu olmayacaktır" diye devam etti.

Anahtar Kelimeler:
TürkiyeKredi Notu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.