DIŞ borsalar ve petrol fiyatlarındaki yükseliş iç piyasalara olumlu yansımaya devam ediyor. Borsada yükseliş, faiz oranları ve döviz kurlarında ise düşüş var. Sermaye piyasalarındaki hareketi para piyasaları destekliyor. İyimserliğin nedenleri arasında artan risk iştahıyla biraz da borsaların bir süredir baskı altında kalması, döviz kurlarında ise uzun soluklu yükselişlerin olması var.

Çin ve küresel ekonomiyle ilgili çekinceler, jeopolitik riskler gibi piyasalar üzerinde baskıya neden olan gelişmeler gündemde geriye düşse de varlığını sürdürüyor. Bu yönlerde fiyatlamanın belli ölçüde yapılmış olması bu aşamada etkilerini zayıflattı. 10 Mart’taki Avrupa Merkez Bankasından faiz indirimi beklentisi yanında şubatta enflasyonun düşmesi nedeniyle Türkiye Merkez Bankası’nın da faiz indirimi olasılığından söz edilir olması iyimserliğe katkı yapan gelişmeler.

ABD tarım dışı istihdam datasının beklentinin üzerinde gelmesine rağmen FED’in mart toplantısında faiz artışı olasılığı zayıf görülüyor. Uzun süredir Türkiye sermaye ve para piyasalarında satıcılı konumundaki yabancı yatırımcıların son iki haftada 1.2 milyar dolarlık alım yapmaları önemli. Yabancı alımlarının devamının gelip gelmeyeceği piyasalardaki iyimserliğin sürmesi açısından önemli olacak.

ÇIKIŞ TRENDİ

Borsada kısa dönemli çıkış trendi devam ediyor. Geçen hafta vurgu yaptığımız çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz” formasyonu işlerlik kazandı. 77.500-78.000 ilk direnç seviyeleri olmak üzere formasyon hedefi ve orta dönem düşüş trend dirençleri 80.000-81.000 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ise 76.000 ve 74.500 seviyeleri tutunma noktaları. 74.500 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. 80.000-81.000 seviyelerini geçemeyen çıkışlarda kâr satışları görülebilir.

TEST EDİLİYOR

Dolar/TL kurunda, kâr satışlarına bağlı düşüş görülüyor. 2.90-2.89 ilk destek noktaları. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. 2.89 seviyesinin altında ise düşüşün devamıyla birlikte 2.86-2.82 ve 2.75 sonraki destek noktaları. Tepki çıkışının devamı için ise 2.98 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.

SERT YÜKSELİŞ

Altında (Ons/Dolar) güvenli liman arayışı, Suriye odaklı jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artışı konusunda temkinli davranacağı ve Avrupa Merkez Bankasından parasal genişlemenin devamına ilişkin yeni kararlar çıkabileceği beklentilerinden güç alan yükseliş hareketi sürüyor.

Son dönemde oluşan çıkış formasyonlarından “Flama” formasyonu işlerlik kazandı. 1.280 ve 1.300-1.307 direnç seviyeleri olarak görülürken 1.260 ve 1.245 geri çekilmelerde destek noktası. 1.245 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak.

Sert yükselişe bağlı olarak kâr satışları görülebilir. Döviz kurlarındaki düşüş nedeniyle dış piyasalarda altın fiyatlarındaki yükseliş, içerideki Altın (Gram/TL) fiyatında daha zayıf yansıdı. Geçen hafta için verdiğimiz 119.00-123.00 direnç noktaları bu hafta için de geçerli. Çıkışın devamı için daha önemli görülen 123.00 seviyesinin geçilmesi gerekecek.