Gelir idaresi başkanlığının son yaptığı düzenlemeyle birlikte 2016 başında e-fatura ve e-defter kullanan mükellef sayısının 55 bine ulaşması bekleniyor.
Şirketlerin iş süreçleri ve devlet ile olan ilişkilerini dijital ortama taşıması anlamına gelen e dönüşüm, muhasebe süreçlerine yönelik, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-Bilet, e-İmza gibi uygulamaları kapsıyor.E-dönüşüm konusunda entegre çözümler sunan EDM Bilişim icra kurulu üyesi Özcan ERMİŞ’le e-dönüşüm sürecini ve sektörde yaşanan gelişmeleri konuştuk.

Özcan Bey bizlere e-dönüşüm süreci ve sektörde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

E-dönüşüm hayatımıza oldukça hızlı girdi.2011 yılında söylenmeye başlanan bu kavram, son yıllarda devletin yaptığı zorlamalar ile birlikte her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bugün itibariyle e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-arşiv fatura ve e-bilet gibi birçok uygulama kullanılmaya başlandı. Özellikle Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuya gösterdiği önem ile birlikte şirketlerde bu konuda daha bilinçli hale geldi. Son düzenlemelerle birlikte bu yıl sonu itibari ile 55 bine yakın şirketin e-fatura ve e-arşiv faturaya geçmesi bekleniyor.

E-dönüşüm uygulamalarını kullanan şirketlerin kağıt, kargo, arşiv gibi konularda önemli tasarruf ve maliyet avantajı sağladığına değinen Özcan ERMİŞ; özellikle Türkiye’yi bekleyen kuraklık meselesini düşünürsek, şirketlerin elektronik ortama geçişinin kağıt kullanımın azaltacak olması sebebiyle e-dönüşüm çevreyi koruma anlamında da oldukça önemli bir konu.

Son yapılan düzenleme kapsamında 31 Aralık 2015’e kadar e-fatura ve e-arşiv faturaya hangi mükelleflerin geçmesi zorunlu?

Herkes, 10 milyon ve üzeri ciroya sahip şirketlerin e-fatura uygulamasına geçeceği konusunu biliyor. Ama bunun dışında 2 önemli grup daha var. Özellikle yurt genelinde yaptığım gezi ve seminerlerde gördüm ki bu iki önemli grup bu konuda bilgisiz. Bu gruplardan biri tütün, alkol, ve petrol piyasasında üretici ve dağıtıcı olarak faaliyet gösteren şirketler. Cirosu her ne olursa olsun yani 0 lira dahi ciroya sahipse üretici ya da dağıtıcı konumdaysa e-faturaya geçmek zorunda.

Bir diğeri ise internet üzerinden satış yapan e-ticaret firmaları. İnternetten satış yapan 2014 yılsonu cirosu 5 milyon ve üzeri ciroya sahip olan şirketler de e-fatura ve e-arşiv faturaya geçmek zorunda

EDM Bilişim hakkında bilgiler verir misiniz? 

Sektördeki çalışmalarımıza 2010 yılında elektronik belge yönetim sistemi (EBYS) ile başladık. 2011 yılında e-dönüşüm sürecinin hayata geçmesi ile birlikte bu alanda yatırımlar yaparak e-dönüşüm kapsamındaki lisansları da alarak şirketlere bu alanda 360 derece hizmet veren bir kurum haline geldik. İstanbul ve Ankara’da bulunan data merkezlerimizle aynı zaman da saklamacı kuruluş lisansına da sahibiz. Şirketlere hem yazılımcı hem de saklamacı gücümüzle birlikte e-dönüşüm kapsamında entegre hizmetler sunuyoruz. 100’ü aşkın muhasebe programına uyumlu yazılımlarımızla e-fatura, e-defter, e- arşiv, e-arşiv fatura gibi konularda şirketlere çözümler sunuyoruz.

Ayrıca kayıtlı elektronik posta ve e-imza konusunda da güçlü bir markayız. Bugün EDM İMZA markamızla Türkiye genelinde birçok kuruluşa e-imza hizmet veriyoruz.

“Elektronik belge yönetim sistemi” hizmetiniz hakkında neler söylersiniz?

Elektronik belge yönetim sistemi konusunun da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çok az konuşulan bir konu olsa da şu anda kamuda zorunlu. Devlet 5 yıl önce 2016 ortasına kadar kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik belge yönetim sistemine geçmeyi zorunlu kılmış, fakat bu sürenin uzayacağı görüşündeyim. Kamu kuruluşlarının yanı sıra özel sektörün de bu konuya yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle özel sektörde yer alan üst düzey yöneticilerin bu konuda bir proje ekibi kurup EBYS hakkında araştırmalar yapmalarını öneririm.

EDM BİLİŞİM olarak önümüzdeki dönem hedefleriniz ve projeleriniz hakkında bilgiler verir misiniz?

Önümüzdeki dönemde teknik yatırımlarla sektörde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. E-dönüşümün gerektirdiği lisanslar ve teknik yatırımlar konusunda 2016 yılında tüm adımları atarak bu alanda öncü olmak istiyoruz. 2016 bizim için büyüme anlamında önemli bir yıl olacak.

MUHASEBE PROGRAMI VERİLERİNİN YEDEKLENMESİ VE SAKLANMASI KONUSUNDA YENİ PROJE HAZIRLIĞINDAYIZ

Aynı zamanda önümüzdeki yıl hayata geçirmeye planladığımız önemli bir projemiz daha var. Türkiye’de kullanılan yüzlerce muhasebe programı var ve bu muhasebe programlarındaki veriler ilkel yöntemlerle saklanıyor. Biz bu muhasebe programı verilerinin yedeklenmesi ve saklanmasına talip olacağız. Bünyemizde bulunan 2 data merkezimizde muhasebe programlarının verilerini kriptolu bir şekilde ve yasal sürece uygun saklamayı planlıyoruz.

www.edmbilisim.com.tr