Kentsel dönüşüm projelerine kattığı hız ve kalite ile ‘’ Kentsel Dönüşümün Dahi Mimarı” olarak bilinen Mimar Baran Karakaş şu sıralar sadece mimari çalışmaları ile değil aynı zamanda hayata geçirdiği projeler ile de sektöründe konuşulan işlere imza atıyor.

Genç yaşta inşaat sektöründe butik ve konsept projelere attığı imza ile sektörde adını duyuran Mimar Baran Karakaş, Mtb Mimarlık, Mtb İnşaat ve Mtb Taahüt olmak üzere 3 şirketin yönetim kurulu Taahhüt görevini sürdürüyor.


Her bir şirketinin uzmanlık alanının farklı olduğu şirketlerden Mtb Mimarlık, mimari proje alanında, proje çizimleri üzerine, Mtb İnşaat ise, kentsel dönüşüm projeleri geliştirme ve uygulama, Mtb Taahhüt ise resmi ve özel taahhüt projeleri üzerine faaliyet gösteriyor. 

3 şirketinde çoğu mühendis ve mimarlardan oluşan profesyonel kadrosu ile, kentsel dönüşümde kat maliklerinin ve müteahhitlerinin karşılaştığı sorunlara ürettikleri çözümlerle sektöründe ciddi bir değere dönüşen Mimar Baran Karakaş ile sektörü ve yatırımlarını konuştuk.


Baran bey sektörde kısa sürede uzun bir yol kat ettiniz. Bu başarıyı neye borçlusunuz?

İnşaat sektöründe başarıyı getiren 3 temel etmen vardır. Bunlar bilgi, tecrübe ve ekiptir.Bugün bizim sektörde ön plana çıkan işlere imza atmamızın ve kısa sürede örnek bir kurum olarak gösterilmemizin nedenleri de budur. Ben mimarlık eğitimi aldım. Şirketimiz bünyesinde 20'ye yakın mühendis ve mimar çalışıyor. Hepsi konusunda uzman ve tecrübe sahibi. Mükemmeliyetçi bir anlayışla, proje geliştiren, işi ile ilgili her detaya hakim bir kurumuz.

''63 YILDIR İŞİ İNŞAAT OLAN BİR AİLEYİZ''


AILE olarak 1953 yılından buyana inşaat sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Dedem ile başlayan sektör faaliyetlerimizi bugün ben 3.kuşak olarak devam ettirmekteyim. Aldığım eğitim ve aileden gelen sektör ve üretim tecrübesini, çağın gelişmeleri ile harmanlayıp inşaat sektöründe yatırımlarımı sürdürmekteyim.

Kentsel dönüşüm konusunda danışmanlık ve müteahhitlik alanında çalışıyoruz. Danışmanlık konusunda kat maliklerine ve müteahhitlik şirketlerine danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Müteahhitlik konusunda ise kentsel dönüşüm projesi yatırımları yapmaktayız. Şu an devam eden 3 projemiz var. Bunlardan iki tanesi Kadıköy’ de bulunuyor. Diğer 3. projemiz ise Pendik’ te devam ediyor. Pendik projemizi Fatih Yıldız İnşaat ile birlikte yapıyoruz. East Park Residance ismindeki projemiz 2 blokta 104 konuttan oluşuyor. İçerisinde kapalı ve açık havuz, spor alanları,kapalı otopark gibi bir çok sosyal alan yer alıyor.
Şu an görüşme aşamasını sürdürdüğümüz ve çok yakında sözleşmelerini imzalayacağımız kentsel dönüşüm projelerimiz var. Tahminlerime göre yıl sonuna kadar 10’ a yakın kentsel dönüşüm projesini sürdürüyor olacağız.


Size takılan bir mahlas var: “Kentsel dönüşümün dahi mimarı’’ diye. Bunun nedeni nedir?

Kentsel dönüşüm, girift konuların olduğu ve spesifik uzmanlık gerektiren bir alan. Bu süreci eğer iyi ve sağlıklı bir şekilde sürdürmek istiyorsanız, çözüm odaklı yaklaşıp, pratik çözümler geliştirebiliyor olmanız gerekir. Biz profesyonel kadromuzla, sürecin her bir noktasına hakimiz. Hukuksal konulardan çizim ve uygulamaya kadar her aşamada derin bilgi birikimimiz var. En ufak çözümsüzlük noktasında, sürecin tıkandığı anda rantabl çözümler üretebiliyoruz. Böylece hem kat maliklerinin hem de müteahhit şirketlerin sorunlarını çözüyoruz. Bu zamana kadar bu şekilde yüzlerce insana ve kuruma yardımcı olduk. Güzel bir vardır: “Çıraklığını yapmadığın işin patronu olamazsınız’’ diye. Çok doğru bir sözdür. Ben işi 63 yıldır inşaat olan bir ailede çıraklığını yaptığım bu işin aynı zamanda eğitimini aldım. Tüm kadromuz da kendi alanı ile ilgili eğitimli ve deneyim sahibi. Proje geliştirmeyi bildiğimiz gibi, projelendirmeyi ve şantiyeciliği de çok iyi biliyoruz. Bu yüzden mimarisi ile zamanla yarışan, akıllı planlanan yaşam alanları ile yaşamlara konfor katan, kalitesi ile zamana meydan oku¬yan projelere imza atıyoruz.