Cami İç Mekânlarında Yeni Arayüzler başlıklı panelin amacı; camilerin fiziksel kabuk yapısıyla salt işlevsel değerinin ötesinde, taşıdığı simgesel ve estetik değerlerinin yeniden düşünülmesi, tartışılması, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin bünyesinde yer alan tüm disiplinlerin ilkeleri uyarınca sorgulanması, bilim insanlarının deneyimlerinin konuyla ilgili akademik ve sosyal çevreler ile topluma ulaştırılması ve öğrencilerin aktif katılımıyla çalıştaylar düzenlenmesidir.


Sanat
Amaç:

‘Cami İç Mekânlarında Yeni Arayüzler’ başlıklı panel, İslam dininin tatbik edildiği ve yaşatıldığı Camilerin bir mekân olarak yapım nedenlerinin kavranabilmesini amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra İslam dininin değerlerini yansıtan simgesel ve estetik ögelerin çağdaş yapılandırılmaları gereğine dikkat çekmek amacı ile düzenlenmiştir. İç mimarlık alanında olduğu gibi diğer tüm sanat alanlarında da gerçekleştirilen tasarımların biçimlerinin sanatsal öze, izleğe ve içeriğine uygun bir şekilde yapılandırılmaları gerekmektedir. Sanatsal formların içeriklerini yansıtmaları onların anlamlarının yansıtılmasını ve kavranmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak Cami iç mekanlarının donanımının çağdaş bir gözle araştırılması sorgulanması ve yeniden yapılanması gerekliliğine inanmaktayız.




Kapsam:
İslam Mimarisinin değerlerini yansıtan geçmişten günümüze gerçekleştirilmiş tüm Camilerin biçim ve yapısal özellikleri insani ve mimari bakış açısı ile ele alınacaktır. Camilerimizin sanat ve estetik alanda geçmişten günümüze gelişen ve değişen değerleri incelikle ele alınacaktır.

Öğrenci Çalışmaları:
Yalnız Mimarlık ve İç Mimarlık değil, bir disiplin olarak, insanlık tarihinin varoluşunu ifade ettiği Sanat ve Tasarım alanında okuyan çalışan ve varlıklarını sergileyen tüm değerli öğrencilerimizin çalışmalarına açık bir sinerji yaratmayı başardık.
Bu çalışmalar, öğrencilerimizin yaratıcılıklarını özgürce ifade ettiği estetik tasarımlar olarak panel girişindeki salonda sergilenmektedir.

Katılımcılar:


Y. Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nde eğitimini tamamlamıştır. Kendisi, bugüne değin farklı ülkelerde yüzlerce Cami’nin projelendirilmesinin yanı sıra uygulamasına da imza atmıştır. İslamiyet’te, büyük değeri olan, Medine- i Münevver’e Ziyaret Camilerinin Mimari ve Proje Müdürlüğü’nü yapmıştır. Mimari alanda ülkemizi yurt dışında temsil eden en değerli isimlerden biridir.

Y. Mühendis Kudret Akın, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu. Aynı Üniversitenin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Camilerin iç mekân aydınlatmasında yeni perspektifler açan, modern ve reformist uygulamalar gerçekleştiren uluslararası değerde isimlerimizdendir.

İsmail Yiğit,
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunudur. Aynı zamanda Çini alanında Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından birinin sahibidir. Geleneğe uygun tasarımları Camilerin iç mekanlarına başarı ile uygulamıştır. Ülkemizi uluslararası alanda da temsil eden değerli isimlerden biridir.

Ferhat Kurlu, 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Türkiye’nin yetiştirdiği büyük isimlerden Hattat Hasan Çelebi’nin öğrencisidir. Ülkemiz ve yurt dışında yer alan pek çok caminin iç mekân düzenlemelerinde O’nun olağanüstü hatları yer almıştır.

Barış Han, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra, aynı Üniversite’nin restorasyon bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Kendisi İstanbul Bir Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesidir. Mahmut Sami Kirazoğlu ile birlikte onun öğrencisi olarak, ulusal ve uluslararası platformda pek çok başarılı işe imza atmıştır.

Prof. Dr. Hülya Tezcan, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji mezunudur. Aynı Üniversitede doktorasını yapmıştır.
Sanat ve Mimarlık Tarihi alanında gerek bilirkişi gerek uygulamacı ve eğitimci olarak son derece seçkin çalışmalara yön vermiş, imza atmıştır. Halen Nişantaşı Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde eğitimci olarak çalışmaktadır.


Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Durukan, Ankara Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünü bitirdikten sonra, ikinci Ana Dal olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde İç Mimarlık bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. Cami iç mekân donanımında ulusal ve uluslarası alanda çalışmalar yapmıştır. Halen Nişantaşı Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde eğitimci olarak çalışmaktadır.