Davutoğlu açıkladı! 3. havalimanı ne zaman açılacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un 3'üncü havalimanı finansmanı imza töreninde konuştu. Davutoğlu açıkladı! 3. havalimanı ne zaman açılacak?

Davutoğlu açıkladı! 3. havalimanı ne zaman açılacak?
  Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un 3'üncü havalimanı finansmanı imza töreninde konuştu. Davutoğlu, havalimanının açılışıyla ilgili "2018'in ilk çeyreğinde gerçekleşecek" dedi.

İstanbul’un 3'üncü havalimanı finansmanı imza töreni, Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda iş adamı katıldı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, tarihe bakıldığında şehirlerin yükselişleri ile ülkelerin yükselişlerinin doğrudan bağlantılı olduğunun görülebileceğini belirterek,

“Roma İmparatorluğu, Roma şehrinin yükselmesiyle, Abbasi Devleti Bağdat şehrinin yükselmesiyle, Osmanlı Devleti İstanbul’un yükselmesi nedeniyle yükselmiştir. Eğer tarihin ayak izlerini sürmek isterseniz önce şehirlerin iniş ve çıkışlarına bakacaksınız. Son 20 yıla baktığımızda özellikle soğuk savaş sonrasında bazı şehirlerin göreceli şekilde önem kazandığını, bazılarının düşüşe geçtiğin görürsünüz. Özellikle Arap baharında çevremizdeki şehirlerde büyük çöküşler yaşanmıştır. Bir şehrin önemini, bir ülkenin ekonomik gücünü görmek isterseniz uçağın indiği anda havalimanına bakacaksınız.

Eğer havalimanı canlıysa, hareketliyse o şehir yükseliyordur, o ülke yükselen bir ekonomi merkezi haline geliyordur. Geçmişte bunun ölçüsü kervanlardı. Bir şehrin büyüklüğü ne kadar kervanın o şehre uğradığı ile ölçülürdü. Şimdi aynı kriter havaalanları için geçerli. Havaalanları sönük olan bir ülkenin canlı olduğunu söylemek mümkün değildir. 30 yıl öncesinin diğer havalimanlarının canlılığı ile Atatürk Havalimanı’nın canlılığı mukayese ettiğinizde şehrin kavşak noktası mı yoksa köşede bir şehir olarak kaldığı mı ortaya çıkar. İstanbul bu alanda Türkiye’nin hamleleri ile olağanüstü yükselişin şahit olduğu bir şehir olmuştur. Bugün bir kez daha ispat ediyoruz, sadece geriye dönük analizler değil ileriye doğru perspektifler çizdiğinizde İstanbul yükselen Türkiye’nin yıldız şehridir” ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANINA SAHİP İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLACAK"

Türkiye’nin 2013 yılında IMF’e olan borcunu öderken yeni havalimanı için harekete geçtiğini anlatan Davutoğlu, “Canlı yayında geçen ihaleyi İGA kazandı. Yeni havalimanı için 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması öngörülüyor. Dünyanın en büyük havalimanına sahip olan İstanbul’un dünyanın finans merkezine dönüşmesi adımlarını atmış olacak. Yeni havalimanına toplam 32.3 milyar avroya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandı. İnşaat döneminde 80 bin, işletme döneminde 120 bin kişiye istihdam sağlanacak. İnşallah ilk etabın açılışını 2018 ilk çeyreğinde birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Yeni havalimanının çevre bağlantılarıyla birlikte kurulduğu alanda yeni bir dönemin başlangıcı haline geldiğine dikkat çeken Davutoğlu, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarının hizmete açılmasıyla havalimanının Avrasya bağlantıları sağlanacak. Havalimanını Gayrettepe’ye bağlayacak olan hızlı metro hattının ihalesini de yapacağız. Türkiye Asya ve Avrupa’yı, Pekin ile Londra’yı birleştiren projelerin merkezinde olacak. Havayolu ulaşımında devrim niteliğinde bir adımı da milli uçak yapımı oluşturuyor. Her açıdan milli havalimanınız, milli uçağımız, mili imkanlarla yapılan metro hatlarımız, yüksek hızlı trenlerimiz ile Türkiye boydan boya ulaşım merkezi haline geliyor. Bunlar bir vizyonla gerçekleşiyor. Geçmişte köprüye ‘hayır’ diyenlerin bugün atılan bu adımları anlaması çok güç. Bugün yine terör saldırıları ile Yüksekova Havalimanı'nı sabote etmeye çalışanların bu hizmeti anlamaları da mümkün değil. İster ekonomik kalkınmanın önüne set çekenler, bu projelere hayır diyenler olsun, ister terör ile Türkiye’yi kaosa sürüklemek isteyenler olsun bütün bunları karşısında güçlü irademizle duracak güce sahibiz” dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.