Kadıköy' de yapımını sürdürdüğü Evim 94 ve Hanem projelerini,  proje üzerindeki ağaçların konumuna göre şekillendiren, ağaçlar kesilmesin diye bir kat daha otopark yapma maliyetine katlanan şirket, inşaat süresince her gün ağaçların açısını kontrol ederek gerçek bir duyarlılık örneği gösteriyor. 

    İnsanların günümüzdeki ihtiyaçlarını karşılayabilecek projeler üretmenin yanında onların ilerleyen yıllarda doğabilecek ihtiyaçları ön görerek proje geliştirdiklerini belirten şirketin Yönetim Kurulu üyeleri Tolga Köktürk ve Aytuğ  Güldamla ile şirketinin farklı bir çizgide devam eden sektör çalışmalarını konuştuk


Tolga Bey Trust  Cenyapı ' nın kurumsal yönü hakkında bilgi verir misiniz?

Trust Cenyapı  2014 yılında kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirme amacı ile Cenay Grup' un iştiraki Cenyapı ile Trust&Partners' in ortaklığında kurulan bir şirket.  Kadıköy' ün önemli lokasyonlarında özel dönüşüm projeleri gerçekleştirme amacı ile kuruduğumuz şirketimiz butik ve lüks projeler üretiyor.  

 Aytuğ Bey, Cenay  Group uluslararası alanda faaliyet gösteren  bir kurum. Kısaca Cenay Group hakkında  neler söylemek istersiniz?

  Cenay Group  1977 yılında  Aytaç Güldamla ve Cengiz Güldamlası  tarafından kuruldu. Bu zamana kadar Azerbeycan' dan, Gürcistan' a , Avusturya' ya kadar geniş bir coğrafyada uluslarası alanda büyük projelere gerçekleştirdik. 10 bine yakın konut yaptığımız Azerbaycan' ın gsm operatörü Azer cell'  gibi yurt içinde ve yurt dışında ortak olduğumuz bir çok yatırımımız var. Türkiye Toki başta olmak üzere bir çok resmi kurumun taahüt projesini yaptık. Enson Ardahan'daki Çıldır Gümrük kapısının yapımını gerçekleştirdik. Grubumuzun iştiraki olan Cenyapı ile de kentsel dönüşüm alanında yatırımlar gerçekleştirmekteyiz.

Tolga Bey, şuan Kadıköy kentsel dönüşüm ile birlikte bir çok inşaat şirketinin faaliyet gösterdiği bir pazar durumuna geldi. Siz kurumunuzu farklı olarak nasıl konumlandırıyorsunuz?

     Trust Cenyapı her şeyden önce değer odaklı olarak faaliyetlerini sürdüren bir şirket. Bizler projemizi geliştirirken ve uygular iken nasıl daha çok değer oluşturabiliriz sorusunun cevabını bulmaya çalışırız. Bu nedenle maliyete değil, oluşturacağımız değere odaklanıyoruz. Bu bakış açımızın bir sonucu olarak da insanlar projelerimizde, diğer projelerde göremeyeceği hayatlarına değer katan farklılıkları görebiliyor. Sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerde projeler geliştirmiyoruz. İnsanların gelecekte de doğabilecek ihtiyaçlarını ön görerek projemizi oluşturuyoruz. Mesela bizim projelerimizin otoparklarında elektrikli araçların şarj olabileceği üniteler mevcut. Belki bugün veya yarın için gerekli olan bir şey değil ama ilerleyen dönemler de insanların ihtiyaç duyacağı bir özellik bu. Biz bunun ön görerek projemize bu şekilde bir farklılık getirdik.  Sektörümüzün standartlarını yeterli görüp, bu şekilde olsa tamamdır demeyip, standartların üzerinde projeler geliştiriyoruz.

Şirket olarak insanlara sözleşmede belirttiğimizin üzerinde ekstra özelliklerde yaşam alanları sunmaya çalışıyoruz. Yapımını gerçekleştirdiğimiz projenin görünen ve görünmeyen tüm imalat aşamalarında en kaliteli olanı tercih ediyoruz.  Nasılsa bu kısım ön planda değil, görünmez deyip işin ucuzuna ve kolayına kaçmıyoruz.  

      '' Çevreye ve doğaya saygılı bir vizyonla projemizi geliştiriyor ve uyguluyoruz'' 

  Aytuğ CENAY;  Biz Trust Cenyapı  çevreye duyarlılık konusunda çok hassas davranan ve bu konuda çok katı kuralları olan bir kurumuz. Mesela şuan devam eden her iki projemizin yapımında ağaçları koruyabilmek için insan üstü bir mücadele örneği sergiledik. Ağaçları kesmemek için binaların araziye oturum şeklini ağaçların konumuna göre belirledik. Aynı şekilde otoparklarımızı oluştururken de ağaşların durumuna göre plan yaptık ve hatta bir kat daha otopark alanı yaptık. Bu ilkemizin bize maaliyeti çok yüksek olsa bile biz ağaçları kesmemek için bu maliyeti üstlendik . Ayrıca, projemizin yapım aşamasında her gün terazi ile ölçüm yaparak ağaçlarda eğilme var mı diye kontroller yaptık.

   Evim 94 ve Hanem projelerin yapımını sürdürüyorsunuz. Projelerin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?

   Tolga Köktürk Evim 94 ve Hanem Projelerimiz iki komşu parsel üzerinde yapımını sürdürdüğümüz projeler. Özellik ve donanım  olarak her ikisi de aynı niteliklere sahip. Hanem projemizde toplam  34 konut, Evim 94' de ise 14 konut yer alıyor. Evim 94' ün her katında, 210 m2 büyüklüğünde birer konut bulunuyor. Hanem projemizde ise konutlar  155 m2 den oluşuyor. Biz bu bölgenin standart ölçülerinin dışına çıktık, daha büyük ve daha geniş ölçülerde konutlar  oluşturduk. Tavan yüksekliklerimizi  yasal çerçeveler içerisinde azami yükseklikte tutmaya çalıştık. Projemizde 28 m2 büyüklüğünde, içerisinde duş ,wc ve giyinme odasının yer aldığı bir ebeveyn suitine yer verdik. Buda aslına, bölgemizde bakarsanız çoğu projede göremeyeceğiniz bir özellik.

Projemiz i bir site konseptinde oluşturuyoruz. Her iki projenin sosyal alanları ve açık otoparkları ortak olacak. Tek girişin olacağı ve güvenliğin yer alacağı projemizde gelen talep üzerine sosyal alanımızda havuza yer vermedik, fitness  salonu ve toplantı yapılacak bir alan oluşturduk.

''Klima yerine merkezi soğutma sistemi kurduk. ''

Her iki projemizde biz lüksü bir yaşam şekline dönüştürdük. Hanem ve Evim 94 projelerimizde göz estetiğini bozan her şeyi biz duvarların arkasında olmuş olacak. Yerden ısıtma sistemini uyguladığımız projemizde yanma kablolar kullandık. Klima koymadık bunun yerine merkezi sistem soğutma sistemini projemizde kullandık.

'' Küçük m2 hesapları günün sonunda kaybettiriyor''

 Aytuğ Güldamla

    Kadıköy kentsel dönüşüm yasası ile birlikte bir çok kurumun faaliyet gösterdiği bir yer oldu. Hali ile kat malikleri evini dönüştürme konusunda şirket seçimi yaparken zorlanıyor. Benim burada gördüğüm en büyük yanlış ise çok iyi araştırmalar yapmadan daha çok m2 veren mütahitin seçilmesi yönünde alınan kararlardır. Sadece fazladan 5 veya 10 m2 veriyor diye mütahit tercihi yapılıyor. Mütahitin tecrübesi, daha önce yaptığı işler, sermaye yapısı, vizyonu gibi unsurlar göz ardı ediliyor. Netice olarak ya projeler yarım kalıyor yada yanlış imalatlar yapılıyor. Mesela son zamanlarda bize inşaat şirketlerinin yarım bıraktığı projeler de gelmeye başladı. Bu nedenle kat maliklerinin iyi araştırma yapıp, fazla verenden ziyade, işi layıkı ile yapabilecek tecrübeli şirketleri tercih etmesi gerekir. Netice olarak iyi planlanmış, kalite ile yapılmış 100 m2 daire kötü üretilmiş 110 m2 daireden her zaman daha değerli olacaktır.