Kimi zaman birden fazla işleve cevap verebilen modüller, mekanlara ferahlık getirilmesine de olanak verir. Küçük mekanların projelendirilmesi mimari veya dekorasyon anlamında birçok detayı ve genel konseptleri çok dikkatli ele almayı ve doğru yorumlamayı gerektirir.

Küçük bir mekanda gerekli mobilyaları ustaca yan yana, üst üste koyup gerekli fonksiyonları sağlayabilirsiniz, ama sonuca baktığınızda o mekan boğucu, dar, sıkıcı kısaca kullanıcının yaşam kalitesini düşüren bir ev olup çıkar. O nedenle bu tip mekanların planlanmasında öncelik, fonksiyonelliği sağlarken mekanı büyük ve ferah gösterecek elemanları öne çıkarmaya verilmelidir.





Bu kriterleri sıralamak gerekirse;


• Evin doğal ışığını inceleyerek, yansıma yüzeyleri olan duvarlarda boya olarak açık renkler kullanmak ve yüzeyleri mobilyaya boğmamak gerekir.

• Doğru kullanıldığı takdirde ayna ve mat cam, dekoratif obje olarak değil de, yüzey kaplaması şeklinde mekanı ve ışığı daha da zenginleştirir.

• Aydınlatma armatürlerinin yerlerinin ve tasarımlarının seçimi önemlidir.

• Zemin kaplamalarında kesintisiz malzeme kullanmak doğru olur. Eğer farklı malzemeler, örneğin parke, seramik, halı birarada kullanılacaksa tek renge gitmek en iyi çözümdür. Mümkün oldukğunca açık renkleri tercih etmek kaydıyla...

• Banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerde kullanılacak seramik ebadı da büyük değil küçük olmalıdır ki, mekan olduğundan daha büyük algılanabilsin.

• Evin genelinde kullanılacak renklerde gri tonlarından ve turuncu, kırmızı gibi parlak, iddialı renklerden kaçınmak, onun yerine pastel renkleri, içinde sarı bulunan kemik tonlarını öne çıkarmak dekorasyonu kolaylaştırabilir.

• En önemlisi koltuk, kanape, masa gibi haraketli mobilyaların seçiminde küçük boyutları gitmek, yeterli olan minimumla yetinmektir. Bu durum, kullanıcıya mekan avantajı sağlar.

• Perdeleri duvarlarla aynı renk ve tonlarda düz hatlı modeller tercih ederek planlamak, mekan ferahlığına katkıda bulunur.

• Mimari planlamada duvar bölmelerini en aza indirgemek, dolap, paravan gibi elemanları bölücü olarak kullanmak metrekare kazanmakta oldukça etkilidir.




Diğer öneriler

Yaratıcı çözümlere en çok gereksinim duyulan küçük hacimlerde, mekana göre, kullanılacak mobilyalarda da bazı önemli noktalar vardır. Antrede, üzerine oturup, ayakkabı giymek için kullanılacak ahşap bir eleman, içinde gündelik ayakkabıların da durabileceği küçük bir sandık yer alabilir.

Salonda, üçlü kanape çok şık olmak kaydıyla mutlaka çekyat tarzında düşünülmelidir. Masa, çok yer kaplamayan, açılır tarzda, tercihen dairesel formda olmalı. Büyük sehpalardan kaçınılmalı, ancak yine de büyük isteniyorsa alçak boyda olanları seçilmeli. Ağır hantal büfelerin yerine TV, kitaplık, açılır-kapanır çalışma masası ve büfe fonksiyonlarını içeren çokamaçlı sistemler kullanılabilir.

Mutfak da küçük evlerde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor çoğu zaman. Eğer mimari planlama imkanı varsa, kısmen açık mutfak sistemi uygulanmalı. Ancak bu yarı açık sistem yine de misafir kabul esnasında tam kapanabilir bir çözümü içinde barındırmalı. Dekoratif, açık raflar kullanılabileceği gibi tavana kadar yüksek, kapalı tezgahüstü dolaplar da tercih edilebilir. Kimi zaman komodin bile koyacak yerin olmadığı yatak odalarında ise, içi sandık fonksiyonlu bir yatakbaşı hem depolama hem de sergileme işlevini görebilir.