Memurların bu izinleri yanabilir!

Memurların izinleri hakkında önemli ayrıntılar var. İzin hakları normal işler gibi olmayan memurların, izinlerinin yanma ihtimali daha yüksek.

Memurların bu izinleri yanabilir!
 Yıllık izin konusunu Star Gazetesi'ndeki köşesine taşıyan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, memurların izinlerindeki kritik bir ayrıntıya dikkat çekti.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. maddesine göre devlet memurlarının yıllık izin kullanım sürelerini sıralayan Kurt, "Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün. Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün" olduğunu hatırlattı.

Kurt, memurların yıllık izin kullanımının nasıl olması gerektiğini ayrıntılarıyla ele aldı.

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer" diyen Kurt'un Star Gazetesi'ndeki yazısına taşıdığı ilginç detay ve önerileri şöyle:

"MEMURUN KULLANILMAYAN İZNİ YANIYOR"

Memurların işçiler gibi birikmiş izinlerini kullanma hakları yok. Memurlar, içinde bulundukları yılın izni ile bir önceki yılın iznini kullanabiliyor. Kullanmadıkları önceki yıllara ait izinleri de yanıyor. Örneğin 2015 yılında bir devlet memuru 2014 yılından izni varsa 2014 yılı iznini ve 2015 yılı iznini kullanabilir. Memur 2013 ve daha önceki yıllardan kalan izinlerini kullanamıyor. Memurların izni iki yıldan sonra yanıyor.

Memurların çeşitli nedenlerle izin kullanamama durumlarında izin haklarının yanmaması gerekiyor. Bunun için memur geçmiş yıllardan kalan izinlerini istediği bir yılda kullanabilmeli ya da emekli olduğunda/işten ayrıldığında işçilerde olduğu gibi izin parasını alabilmelidir.

Ayrıca devlet memurlarının yıllık izin günleri hesaplanırken işçilerden farklı olarak izin süresine denk gelen hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri de yıllık izinden düşüyor. Bu da memurlar açısından haksız bir uygulama teşkil ediyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.