Emekli Komandolar 34 Yıl Sonra Eğirdir'de Buluştu

ISPARTA'daki Eğirdir Dağ Komando Okulu Eğitim ve Merkez Komutanlığı'nda 1980'li yıllarda görev yapan subay, astsubay ile birlikte vatani görevini yapan er ve erbaşlar, 34 yıl sonra aynı yerde bir araya geldi. Eski komandolar, gençliklerinde...

Emekli Komandolar 34 Yıl Sonra Eğirdir'de Buluştu
ISPARTA'daki Eğirdir Dağ Komando Okulu Eğitim ve Merkez Komutanlığı'nda 1980'li yıllarda görev yapan subay, astsubay ile birlikte vatani görevini yapan er ve erbaşlar, 34 yıl sonra aynı yerde bir araya geldi. Eski komandolar, gençliklerinde birçok kez tırmandıkları tepelere yeniden yürüdü.
Eğirdir'de 1980'li yıllarda görev yaptıktan sonra emekli olan general, subay ve astsubaylarla birlikte vatani görevini burada yapan er ve erbaşlar, 34 yıl sonra yeniden buluştu. 1958-66 tertipleri arası askerlik hizmeti yapan komandoları kapsayan programda, duygusal anlar oldu. Dönemin mavi berelilerine Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya da eşlik etti.
"KOMANDO RUHU BİTMEZ"
Yıllar sonra eğitim aldıkları komando okuluna dönen emekli asker ve aileleri, ilk olarak Eğirdir Yazlık Askeri Gazino'da kahvaltı yaptı, anıları tazeledi. Daha sonra Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nın nizamiye girişinde yıllardan bu yana  değişmeyen ve komandonun en önemli simgelerinden dev komando heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.
DÜNYANIN EN YÜKSEK KULESİNDE KOMANDO GÖSTERİSİ
Komando ruhunun pekiştirilmesi amacıyla düzenlenen programın üçüncü ayağında ise dünyanın en yüksek inme ve tırmanma kulesi olarak bilinen Karaburun'daki 76 metrelik kuleye geçildi. 10 şiddetindeki depreme dayanacak güçte inşa edilen ve 17 santim esneme payına sahip kuleden komandolar iniş ve tırmanma gösterisi yaptı.
HEPSİ O ANI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ
Faaliyete 2000 yılında geçen kuleyi ilk kez gören eski komandolar, uzun süre buradaki komando gösterisini izleyip fotoğraf ve görüntü çekti. Kuleden birbirinden farklı iniş teknikleri kullanarak inen komandoların gösterilerini ayakta alkışlayan emekli askerler, daha sonra ise Karaburun bölgesindeki özel engel parkurlarını gezdi. Göl kenarında kısa bir moladan sonra Camili Yayla Mevkii'ne geçildi.
Mavi bereliler, burada komando andını yıllar sonra bir kez daha okudu. Emekli asker ve eski komandolar, daha sonra görev yaptıkları sürede eğitim yaptıkları Sivri Tepe'ye aynı heyecan ve ruhla tırmandı. Burada komando eğitimi ve harekatının önemli bir parçası olan travers (arazide yön bulma) eğitimlerini de tekrarlama olanağı buldu.
Araziyi dostu olarak kabul eden dönemin komandoları, geceyi de Camili Yayla mevkisinde geçirdi. Uyku tulumları içerisinde sabahlayan mavi bereliler, yıllardan bu yana eş ve çocuklarına anlattıkları Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndan anılarını tazeleyerek ayrıldı.
EMEKLİ PAŞA: ÇOK MUTLU OLDUM
Eğirdir'de görev yapan Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nın kendisine iyi bir subaylığın ötesinde çok daha farklı kaliteler aşıladığını söyledi. Eğirdir'deki hırçın arazi ve burada uygulanan eğitimin komandolara azim ve mücadele ruhu kazandırdığını belirten Emekli Tuğgeneral Eruç, "Dünyada yenilmeyen tek unsur inanan insandır" diyerek, komando ruhunu tarif etti.
İki günlük kısa programda dahi yeni şeyler öğrendiğini anlatan Emekli Tuğgeneral Eruç, "Burayı gelip yeniden görmek beni mutlu etti. Komando ruhu herkesin bittiği yerde yeniden başlayabilmektir" dedi. 1980 yılında 1960/1 tertip olarak görev yapan komando çavuş Mehmet Özer ise "34 yıllık anılarımı tazeliyorum. Çok eski arkadaşlarımı gördüm çok mutluyum. Bu mutluluğun söylenmesi ifadelerle mümkün değil. İnanın o anları şimdi yeniden yaşıyorum" diye konuştu.
Yine aynı dönem çavuşlarından Çetin Ersoy, "Kelimelerle anlatılacak bir şey değil bu. Güzel bir buluşma organizasyonu sergilendi. Vesile olanlardan Allah razı olsun" derken, Şaban Erkaya da "Şu an duygularımı asker gibi yaşıyorum. Çok sevinçliyim" dedi.

FOTOĞRAFLI
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.