SAMSUN Büyükşehir Belediyesi'nin iki yıl önce oluşturduğu Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi, engellileri ağırlamaya devam ediyor.  Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, "Burası her hangi fiziksel bir engeli vatandaşlarımızın, hiç bir engelle karşılaşmadan tatil, eğitim, dinlenme, hem de rehabilitasyon alabildikleri Türkiye'deki örnek tesislerden birisi" dedi.
Merkez Canik İlçesi'nde yer alan Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi'ne Samsun'un yanı sıra Türkiye'nin birçok ilinden ve bazı yabancı ülkelerden misafir geliyor. Tesis, denize yapılan dolgu çalışması ile 10 bin metrekare alana sahip. Tesiste 34 engellinin aynı anda konaklama imkanı bulunuyor. Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilge veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, tesisin her hangi bir fiziksel engelilinin hiçbir engelle karşılaşmadan tatil, eğitim, dinlenme, hem de rehabilitasyon alabildikleri Türkiye'deki örnek tesislerden birisi olduğunu söyledi. Tesisin Belediyeevleri Mevkii denilen Samsun'un giriş noktasında bulunduğunu ifade eden Necmi Çamaş, şöyle dedi:
"Burayı 10 bin metrekare denizin üzerinde dolgu alanında yatay ve geleneksel mimari özellikleri taşıyan ahşap yapılanmayla inşa edilmiş, 34 engellinin aynı anda konaklayabildiği, özel eğitmenler tarafından spor yaptırılan, fizyoterapistler tarafından rehabilitasyon hizmeti verilen ve bir engellinin kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan havuza girebildiği bir tesis olarak nitelendirebilirim. Almanya'dan, Kıbrıs'tan ve Türkiye'nin birçok ilinden gelen misafirlerimiz var. Yakın bölgelerden gelenler ise günü birlik hizmetlerden faydalanabiliyor. Ücret olarak biz konaklama ve diğer hizmetlerden hiç bir hizmet almıyoruz. Belki ilerleyen yıllarda bu yoğunluğu karşılayabilmek için bir tarife getirilebilir. Sadece orada konaklayanların 3 öğün yeme içmeleri karşılığında dışarıdan bir firma ile anlaştık. O da 20 lira civarında bir rakam."
Tesis imkanlarından faydalanabilmek için Zonguldak'tan Samsun'a geldiklerini belirten Yasemin Oruç, "Oğlum, bağımsız olarak yürüyemiyor. Yüzme çok iyi geliyor. 2 ay kursa gönderdik ve yüzmeyi öğrendi. Biz Zonguldak'tan geliyoruz ve burayı tesadüfen bulduk. Gelip bilgi aldık. Ücretsiz yararlanabileceğimizi söylediler. Çok memnun kaldık. Çocuğumuz da mutlu oldu. Engelli çocuğu olan insanlar her yerde bu kadar eğlenemeyebilir. Bu çocukların da eğlenmeye hakkı var. Biz evimizden günübirlik geldik ama burada konaklama imkanı da varmış. Adeta bir otel konforu var" diye konuştu.
Fizik tedavi gördüğünü söyleyen Uğur arkın ise, "6 aydır buraya geliyorum. Havuzun çok faydasını gördüm. Ben artık ayakkabı giydiğimde yürüyebiliyorum. Havuz benim dengemi çok iyi sağlıyor. Herkese tavsiye ediyorum. Kimse evlerine kapanıp kalmasın" dedi.

FOTOĞRAFLI