IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Diyarbakır'da belediye tarafından Sümerpark'a yerleştirilen Ezidiler, dünyanın IŞİD örgütünün yaptığı katliamlara sessiz kalmamalarını istedi.
Sincar'daki IŞİD saldırılarından kaçan yaklaşık 150 aile, geldikleri Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sümerpark'taki Sanat Galerisi'nde barındırılıyor. Ezdiler bugün Türkçe, Kürtçe ve Arapça, katliamlara dikkat çeken dövizler taşıyarak basın açıklaması yaptı. Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı topladına Ezdiler adına Macid Hasan, basın açıklamasını okudu. Hasan, şöyle dedi:
"IŞİD'in yaptığı katliamlardan dağları aşarak 150 kişi buraya geldik. Bize Diyarbakır'da sahip çıktılar, çok iyi bakıyorlar. Diyarbakır halkı, herkes bizi burada ziyarete gelerek acımızı paylaşıyorlar. Ancak orada katliamlar devam ediyor. Kadınlarımız satılıyor. Çocuklarımız dağlarda ölüyor. İnsanlarımızı öldürülüyor. Buradan tüm dünya ülkelerine sesleniyorum, bu katliamlara sessiz kalmayın. Savaş olsun istemiyoruz, biz barış istiyoruz. Bizi darmadağın ettiler, evlerimizi elimizden aldılar. Bize yardım edin."

DAYANIŞMA KOORDİNASYONU KURULDU

Bu arada Diyarbakır'da kurulan Şengal ile Dayanışma Koordinasyonu’nu adına DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, bir açıklama yaparak, Ortadoğu halklarının bugün dünyanın gözleri önünde, vahşi cinayetler ve göç ettirme yöntemleri kullanılarak yeni bir soykırımdan geçirildiğini söyledi. Zümrüt, "Bu savaşın ve bu zülmün en fazla acı çekenleri ise yine kadınlar ve çocuklar olmuştur. Ve İŞİD çetelerinin saldırılarından kadınların payına zulüm ve vahşet düşmüştür. Bu çete kadınlarımızı pazarlarda satacak kadar vahşidir" dedi.
Kente gelenlere evlerini açıp misafir edeceklerini belirten Zümrüt, "Gerek sınırlarımızın hemen ötesinde Şengal’de, Afrin’de, Kobane’de, Cizire’de yaşam mücadelesi veren kardeşlerimiz; gerekse şehrimize misafir olmuş kardeşlerimiz ile dayanışmak amacıyla evlerinize misafir olacaklardır. Seçilmişlerimiz, eski ve yeni parti yöneticilerimiz ve tüm çalışanlarımız, Amed’de çalınmayan kapı, gidilmeyen esnaf, ulaşılmayan çiftçi köylü bırakmayacağız. Şehrimizin misafirleri için evlerinize misafir olacağız ve desteğinizi isteyeceğiz. Şehrin işlek yerlerinde bekleteceğimiz Rojava yardım kamyonları ile gücünüzün elverdiği yardımları toplayarak, kardeşlerimize göndereceğiz" dedi.