Ormana Karıncalı Koruma

TÜRKİYE'nin ilk milli parkı Yozgat çamlığında, formik asit salgılayıp, ağaçlara zarar veren böcek ve tırtıllarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da yiyerek yok ettiği...

Ormana Karıncalı Koruma
TÜRKİYE'nin ilk milli parkı Yozgat çamlığında, formik asit salgılayıp, ağaçlara zarar veren böcek ve tırtıllarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da yiyerek yok ettiği ileri sürülen kırmızı orman karıncalarına ait yuvaların sayısı artıyor.

Yozgat Çamlığında bulunan ormanlık alanların ve ağaçların dostu kırmızı orman karıncası yuvalarının, diğer ormanlık alanlarda olduğu gibi koruma altında olduğu, yapılan yayınlarla halkın bilinçlendirilmesi sonucu yuvalara zarar verilmeyerek, sayılarının her geçen yıl arttığı belirtildi. Orman teşkilatının, orman zararlıları ile mücadelede mekanik ve biyoteknik mücadele çalışmaları yaptıkları, bu mücadelenin en önemli argümanlarının birisinin de biyolojik mücadele olduğunun altı çizildi. Kırmızı orman karıncalarının en önemli avcı denilen organizmalar olduğuna vurgu yapılarak, şöyle denildi:

"Bir karınca kolonisinde 300 bin ila 500 bin arasında işçi karıncalar bulunmaktadır. Erkek karıncalar dişiyi döllerler ve başka herhangi bir görevleri yoktur. Kraliçe karıncalar ise karınca yuvalarının en önemli yapı taşlarından birisidir. Bunlar 20 yıllık ömürleri boyunca bir kere çiftleşir ve sürekli ömürleri boyu yumurta yumurtlarlar. Karıncalar, yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için yuvalarını tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korunurlar. Bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncaları, orman zararlısı böceklerle birlikte kene larvalarını yiyerek yok ediyor."
Yozgat Çamlığının değişik bölgelerinde bulunan karınca yuvaları orman görevlileri tarafından sürekli kontrol edilip, tahrip edilen yuvalar onarımdan geçiriliyor. Çamlık içerisinde 20'den fazla kırmızı karınca yuvası bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.