SURİYELİ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 10 BİN LİRA CEZA VAR

KONYA SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, işyerlerinde kaçak SuriyeLİ işçi çalıştırmanın cezasının her bir çalışan işçi başına 10 bin lira olduğunu söyledi.

SURİYELİ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 10 BİN LİRA CEZA VAR

KONYA SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, işyerlerinde kaçak SuriyeLİ işçi çalıştırmanın cezasının her bir çalışan işçi başına 10 bin lira olduğunu söyledi.

Murat Mustafa Yavuz, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye çok sayıda Suriyeli'nin sığındığına dikkat çekti. Konya'daki Suriyeli'lerin yaklaşık 40 bin kişi olduklarını belirten Yavuz, işverenlerin ucuza çalıştıkları için Suriyeli'leri tercih ettiğini söyledi.  Yavuz, "Yabancı uyruklu bir işçinin kayıt dışı olarak çalıştırılması yasaktır ve tespit edildiği zaman işçi başına kesilen ceza 10 bin lira. Biz işverenlerden bu riski almamalarını rica ediyoruz. Bir iş yerinde örneğin 10 yabancı uyruklu kaçak işçi tespit edildiği zaman bunun cezasının işverene 100 bin lira olarak yansıyor. Bu da birçok küçük ve orta boyutlu işletmemizi sıkıntıya sokacak bir rakam" dedi.


İŞVERENLER BAKANLIKTAN İZİN ALSIN
Yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin resmi prosedürü izlemesi gerektiğini belirten Yavuz, şunları söyledi:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'de temin edilebilecek nitelikte ve donanımda olan işçilere çalışma iznini vermiyor. Fakat Suriye'ye özel bir durum var. Ülkelerinde iç savaş olduğu için Türkiye'ye geldiler ve ülkemizde yaşamak zorundalar. Çalışma hayatına kazandırabilmek için Suriyeli'lere özel bir durum uygulanıyor ve çalışma iznini hızlı ve rahat bir şekilde işverenlerimiz alabiliyor. Eğer sanayicilerimizin çalıştırmakta olduğu işletmelerde gerçekten Suriyeli personele ihtiyacı varsa, bakanlıktan çalıştırma iznini alarak çalıştırırlarsa sıkıntı yaşamazlar."


AYAKKABI SEKTÖRÜ AĞIRLIKTA
Suriye'de ayakkabıcılık sektörü geliştiği için Suriye'den Konya'ya gelenlerin büyük bir çoğunluğunun ayakkabı sektöründe çalıştığını belirten Yavuz, ayrıca vasıfsız Suriyeli'lerin inşaat ve tarım sektöründe çalıştığını söyledi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.