Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesi, Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan bilgi notu üzerinden yanıtladı.

e-Devlet'i aktif kullananların 25 Aralık 2015 itibarıyla 25 milyon 580 bin 442 kişi olduğunu belirten Yıldırım, e-Devlet kapısından 15 yaş üzeri kullanıcılara hizmet sağlandığını bildirdi. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

TÜİK tarafından 31 Aralık 2014 itibarıyla yayınlanan verilere göre, 15 yaş üzeri, e-Devlet kapısını kullanabilecek yaşta bulunan kişi sayısı 58 milyon 833 bin 474'tir. 25 Aralık 2015 itibarıyla e-Devlet kapısını kullanan vatandaş sayısı 25 milyon 580 bin 442 olarak belirlenmiştir.

33 milyon 253 bin 32 kişinin henüz e-Devlet kapısını kullanmadığı anlaşılmaktadır. e-Devlet kapısından hizmet verilmeye başlandığı 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar unutma nedeniyle toplam tekrar şifre alım sayısı 9 milyon 262 bin 527 adettir. Ücretsiz şifre alımı ve yenileme yöntemleri sayesinde bu sayı yıllar içerisinde azalma ve sıfırlanma eğilimindedir.

Yıldırım, e-Devlet'e giriş için çeşitli yöntemler olduğunu, bunların maliyetinin sıfır ile 2 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Entegrasyonunu tamamlamış 12 finans kuruluşunun internet bankacılığı şifrelerinin kullanılarak, e-Devlet'e hiçbir ücret ödemeksizin girilebildiğini hatırlatan Yıldırım, ayrıca e-imza ve mobil-imza kullanıcılarının da e-Devlet'e herhangi bir ek ücret ödemeden girdiklerini belirtti.

Yıldırım, "Vatandaşların e-Devlet kapısı kullanımıyla tek bir defa dahi devlet dairelerine gitmekten tasarruf etmesi, toplu taşım ücreti açısından, şifre edinim maliyetinin iki katını vatandaşımızın cebinde bırakmaktadır. Yani e-Devlet kapısı şifresinin temini en kötü senaryoda dahi ilk kullanımda kendini amorti eden doğru bir yatırımdır" açıklamasında bulundu.