ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi Aşağıdağ Köyü'nde gurbetçi 68 yaşındaki Rıza Sevim, omirilik daralması nedeniyle yürüme güçlüğü çeken eşi 67 yaşındaki Meryem Sevim için 2 katlı evlerine raylı asansör sistemi kurdu.
Almanya'da yaşayan 4 çocuk sahibi Meryem ve Rıza Sevim çifti, her yıl fındık toplama mevsimlerini köyde geçiriyor. Rıza Sevim, omurilik daralması rahatsızlığı nedeniyle 2 yıldır yürüme güçlüğü çeken eşi için evlerinin ikinci katına çıkışı sağlayan merdivene raylı asansör sistemi kurdu. Meryem Sevim, merdivene monte edilen ve elektrikle çalışan sistem sayesinde tek başına eve çıkıp inebiliyor.
Rıza Sevim, 500 euroya mal ettiği sistemi kargo ile Almanya'dan getirterek eve kurdurttuğunu söyledi. Hastalığı nedeniyle eşinin güçlükle yürüdüğünü, merdiven ise çıkamadığını anlatan Rıza Sevim, "Eşimin durumuna çok üzülüyordum. Bu sistemi Almanya'da görmüştüm. Türkiye'de hiç görmedim. Almanya'daki bu sistemi evime kurdum. Omuzlarımızdan büyük bir yük kalktı. Hanım kendisi inip çıkabiliyor eve" dedi.
Aynı zamanda diyaliz hastası olan ve çoğu zaman tekerlekli sandalye ile dışarıya çıkabilen Meryem Sevim, raylı asansördeki koltuğa tek başına oturabildiğini, kumanda ile sistemi çalıştırdığını söyledi. Meryem Sevim, "Önceden yardım olmadan merdiven çıkamıyordum. Şimdi tek başıma inip çıkıyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI