15 milyar lira! Böylesi görülmedi

İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın kredi sözleşmesi bugün imzalandı. 4.6 milyar euroluk paket 16 yıl vadeli.

15 milyar lira! Böylesi görülmedi
 Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bugün imzalanan 3. Havalimanı kredi sözleşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KKTC Su Temini Projesi’nin açılış töreninde konuşan Özdemir, “Krediin yüzde 70’ini kamu yüzde 30’unu yerli bankalar sağladı. Bu bizim için son derece gurur verici. Cumhuriyet tarihinin en büyük kredisine Türk bankaları imza attı” dedi.

HANGİ BANKA NE KADAR?

Kredi paketinin pilot bankasının Ziraat olduğunu hatırlatan Özdemir, “Ziraat Bankası 1.5 milyar euro destek sağlıyor. Halkbank ve Vakıfbank 1’er milyar euro veriyor. Özel bankalar arasında en yüksek kredi 500 milyon euro ile Denizbank’tan. Garanti ve Finansbank da projeye 300’er milyon euro destek sağlamış olacak.

Kredi 4 yıl anapara ödemesiz, 16 yıl vadeli. İnşaat döneminde ödemeler olmayacak” diye konuştu. Önce 3 kamu, 4 özel bankanın proje finansmanı sağlayacağını anlatan Özdemir, Yapı Kredi’nin çekildiğini belirtti. “Bizden bir şey istediler ‘olmaz’dedik” diyen Özdemir, detayına girmedi. İş Bankası’nın da bu projenin finansmanında yer almayı çok istediğini söyleyen Özdemir, “Fiyatta anlaşamadık” diye konuştu.

YABANCI ALSAK UZARDI

Krediye yabancıların neden ilgi göstermediğine ilişkin sorulara da Özdemir, şu yanıtı verdi: “Aslında bir tane yabancı banka alabilirdik. Mesela, Citi’yi. Ama o zaman belki görüşmeler 1 yıl daha uzardı. Biz de bunu göze alamazdık.”

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Kamu, bu yatırımdan, herhangi bir harcama yapmadan 25 yılda 22.2 milyar euro+KDV gelir elde edecek. Doğrudan 100 bin kişiye, yan sektörlerle birlikte 1.5 milyon kişiye iş sağlanacak.

ASLAN PAYI ZİRAAT'İN

Aslan payını Ziraat Bankası’nın üstlendiği yerli kredi, 4.6 milyar euroluk bedelle, Türk bankaları tarafından verilen en büyük proje finansmanı kredisi özelliğini taşıyor. Bugüne kadar yapılan proje finansmanlarında İngiliz hukuku tercihi yapılırken bu proje Türk hukukuna göre hazırlandı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.