1) 13 Mart 2016 Ankara terör saldırısı nerede, ne zaman gerçekleşti?

Başkentte Başbakanlık merkez bina, Milli Eğitim ve Adalet bakanlıklarına yaklaşık 100 metre mesafede, Atatürk Bulvarı üzerinde otobüs durakları ve metro çıkışının olduğu bölgede saat 18.43'te büyük bir patlama meydana geldi. En az 34 kişi hayatını kaybetti, 71 kişi yaralandı.

2) Teröristler nasıl saldırdı?

Yetkililerin ifadesiyle "en az bir, muhtemelen iki" teröristin içinde bulunduğu beyaz renkli, çalıntı olduğu bildirilen BMW marka otomobil, Güvenpark'taki çevik kuvvet polisinin bulunduğu noktaya yöneldi. Bariyer nedeniyle polis noktasına ulaşamayınca belediye otobüsleri ve duraklarının bulunduğu noktada bir belediye otobüsüne çarptı. Otobüsün yanı sıra 5 otomobil tamamen yandı, 20'ye yakın araçta hasta oluştu.

3) Saldırının arkasında hangi terör örgütü var?

Güvenlik kaynakları, dün Ankara'da gerçekleşen hain saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütünün gerçekleştirdiğini değerlendiriyor. TAK, 17 Şubat'ta, Güvenpark'a 2 km mesafedeki Merasim Sokak'ta servis araçlarını hedef alan terör saldırısını da üstlenmişti. 10 Ekim de bir IŞİD canlı bombasının kendisini havaya uçurduğu Ankara Garı ise dün akşamki saldırı noktasına 3 kilometre mesafede.

4) Soruşturma hangi aşamada?

İlk bulgulara göre saldırıyı, S.Ç.D adlı kadın terörist yaptı. Kimlik tespitinin ceset parçaları ve parmak izinden yapıldığı belirtiliyor. Balıkesir Üniversitesi’nde öğrenci olan S.Ç.D’nin, 2013 yılında terör örgütü PKK’ya katıldığı iddia ediliyor.

5) Saldırı sonrası neler yaşandı?

Ankara'da yoğun güvenlik önlemleri alınırken Türk savaş uçakları Kandil'i bombaladı. Cumhurbaşkanlığı'ndan ve siyasetin her kanadından tepki yağdı. RTÜK'ün yanı sıra bir mahkemeden de sosyal medya dahil yayın yasağı geldi. Terör Türkiye'de ve dünyada her kesimin tepkisini çekerken geriye trajik insan hikayeleri kaldı.