ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby'nin Ankara'daki terör saldırısından sonra bir soru üzerine "Olayın failleriyle ilgili Türk hükümetinin iddialarını doğrulama ya da reddetme pozisyonunda değiliz. Bu bizim için ucu açık bir sorudur" dediği belirtilerek, buna ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Beni Kirby'e muhatap ederseniz o yanlış olur. Biraz sonra Sayın Obama ile bir görüşmem olacak, saat beşte. O görüşmede tabii bunları değerlendireceğiz. Şu anda sözcünün bu açıklamalarının herhangi bir getirisi, götürüsü yoktur" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Amerika başta olmak üzere bu konularla ilgili olarak belgeleri, bilgileri hep aktardıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

Ama ne dediler? Ki Kerry, Sayın Çavuşoğlu'nu aradı ve YPG'nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanımızla paylaştı. Demek ki bazı şeyleri şu anda anlamaya başladılar gibi geliyor bana. Biraz sonra da Obama ile yapacağımız görüşmede bunları kendileriyle paylaşacağım.

Tekrar bunları etraflıca kendileriyle görüşeceğiz. Bu örgütlere yaptıkları silah desteklerinin, silah yardımlarının bakın nerede nasıl patladığını artık lütfen görün. Kendilerine bunu söyleyeceğiz. Ben biliyorsunuz aylar önce kendileriyle yaptığımız görüşmede açık söylemiştim.

Bakın, silah yardımı yapıyorsunuz. Üç uçak dolusu silah o gece geldi, bizim görüşmemizden sonra. O silahların yarısı DAEŞ'e gitti, yarısı biliyorsunuz PYD'ye, YPG'ye gitmişti. Bütün o silahlar kimin için patladı. Oradaki siviller için patladı.

O insanların ölümüne neden oldu. Şimdi burada kimse kendini temize çıkarabilir mi? Mümkün mü? Gerçek ortada. Şu anda da aynı şeye Rusya da ortak oldu. Rusya şu anda ne yapıyor? Oradaki katil rejimle, Esed'le beraber hareket ediyor.

Kiminle hareket ediyor? PYD ile YPG ile hareket ediyor. Onlara alan açıyor. Açtığı o alana işte bütün o PYD'lileri, YPG'lileri, onları yerleştirmek suretiyle bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın şu anda gayreti içindeler. Biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz.

Onun için de bu Azez'de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. Bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir. Bu devam edecektir. Türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayrimeşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız.

ŞU ANDA BUNLAR SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞTIR

Bir gazetecinin, baş­da­nış­ma­nı Şe­ref Mal­koç'un "İncirlik Üssü ABD'ye kapatılabilir" şeklinde açıklamada bulunduğunu ifade etmesi üzerine Erdoğan, Malkoç'un böyle bir şeyi söylediğinden ya da söylemediğinden haberi olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun neye dayanarak söylendiğini de bilmediğini kaydederek, "O konuda zaten Şeref Bey'in böyle bir açıklama yapması doğru değil, yanlıştır. Bunların yetkilileri bellidir. Başta hükümetimizdir. Hükümetimiz belki bu değerlendirmeleri yapar. O, hukukçu diliyle belki böyle bir şey söylemiştir. Bu konu hükümetin yetkisinde bir konudur" dedi.

Ankara'daki saldırının ardından partiler tarafından Meclis'te hazırlanan ortak bildiriye HDP'nin imza atmaması anımsatılan Erdoğan, şunları kaydetti:

Ortaya bir gerçek çıkıyor. Parlamentoda dört parti var. Üç parti ülkemizdeki bu hainlere karşı ve son Ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor, altına imzayı koyuyorlar.

Ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. İşte bu bir ispattır. Bu aynı zamanda bunların suçüstü yakalanmalarıdır. Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır. Nedir? Üç tane siyasi parti buraya imzasını koyarken, iktidar partisi, ana muhalefet ve MHP onlar imzayı koyarken, burada kalkıp da diğer siyasi partinin koymaması bir suçüstü yakalanmadır.

Evet biz dağın, Kandil'in parlamentodaki temsilcisiyiz' demektir. Milletin de artık bunları çok iyi tanıması lazım. Ama o 200 aydının da gördüğünüz gibi gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. Söyleyecek bir şeyimiz yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mimar Sinan Camisi'nden Tarabya'daki Huber Köşkü'ne geçti.

Tarabya'dan geçerken bir grup vatandaş, sevgi gösterisinde bulunup Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek verdi. Erdoğan, makam aracından inmeden bir süre vatandaşlarla sohbet etti.