Bu Kez 10 Yaşındaki Çocuğu Dolandırdılar

Adana'nın Çukurova ilçesinde 10 yaşındaki bir çocuk, babasının ceza evine gireceğini söyleyen telefon dolandırıcısına 5 bin lira tutarında altını kaptırdı. Uzmanlar, ailelerin çocuklarını son yıllarda artan telefon dolandırıcılığı olaylarına karşı bilgilendirmesi gerektiği uyarısı yaptı. Güvenlik güçleri de her türlü şüpheli durumda 155 Polis İmdat hattının aranması gerektiğini söyledi.

Bu Kez 10 Yaşındaki Çocuğu Dolandırdılar
Adana'nın Çukurova ilçesinde oturan Arzu ve Bekir Y. çiftinin çocukları F.Y., okuldan gelip ders çalışırken ev telefonu çaldı. Telefonu açan E.Y.’ye kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcı, küçük çocuğun anne ve babasının işte olduğunu öğrenince, "Yavrum, kuyumcu soyuldu, orada babanın kimliği bulundu. Baban hapse girebilir, bu yüzden evde bulunan bütün altın, para ve değerli eşyaları alacağız. İnceleme yaptıktan sonra vereceğiz" dedi.

Babasının hapse gireceğini duyup ağlamaya başlayan F.Y.’yi sakinleştirmek isteyen dolandırıcı, "Sakın ağlama, biz babanın suçsuz olduğunu biliyoruz, ama yine de bu incelemeyi yapmamız lazım. Sen merak etme, babana bir şey olmayacak" diyerek teselli etmeye çalıştı. Küçük çocuğu ikna eden dolandırıcı, evde bulunan altınları poşete doldurmasını söyledi.

Adana Adliyesi’nde görevli bir hakimin yeğeni olan F.Y.’den ev adresini öğrenen dolandırıcı, suç ortağını da ailenin yaşadığı apartmana yönlendirdi. Telefonla konuşurken babasının hapse girmesini engellemek isteyen F.Y., dolandırıcıya "Benim dayım da hakim" dedi. Küçük çocuk, bu sırada apartmanın 7’nci katındaki evlerine gelen dolandırıcıya 5 bin lira değerindeki altınları verdi.

F.Y., bir süre sonra dayısını telefonla arayıp, durumu anlattı. Yeğeninin dolandırıcıların kurbanı olduğunu öğrenen hakim dayı, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bilgi verip, dolandırıcıların yakalanmasını istedi.

Olay yerine gelen polis ekiplerine ifade veren F.Y., yaşadıklarını gözyaşları ile anlattı. Dolandırıcılar aranıyor.

Baba Bekir Y. ise "Çocuğa, 'kuyumcuda hırsızlık olayı yaşandı. Bunu babanızın yaptığı söyleniyor evdeki altınları vermezsen baban cezaevine girecek' diye korkutup altınları almışlar" diye konuştu.

POLİS YILMADAN MÜCADELE EDİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü, iletişim yoluyla dolandırıcılığı engelleyebilmek ve vatandaşları dolandırıcılara karşı uyarmak amacıyla tüm iletişim kanallarını kullanıyor. Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığınca 12-14 Ocak günleri arasında İstanbul'da, değişik üniversitelerden akademisyenler, yargı ve kolluk mensupları, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve bu suçtan mağdur olmuş kişilerin katıldığı "İletişim Yoluyla Dolandırıcılık Çalıştayı" gerçekleştirildi.

İletişim yoluyla dolandırıcılık" suçunun etkin bir şekilde soruşturulması ve gerçek faillerin tespit edilebilmesi için, suçun "nitelikli dolandırıcılık" kapsamına alınması yönündeki kanun tasarısı taslağı da Adalet Bakanlığına sunuldu.

81 İLDE KURULDU

Telefon ile dolandırıcılığı önlemek amacıyla, daha önce sınırsız olarak alınabilen telefon hat sayısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 15, yabancı uyruklu kişiler için 3 adet ile sınırlandırıldı. Cep telefonu kullanıcılarının, GSM firmalarının çağrı merkezlerini arayarak ya da internet aracılığı ile kendi isimlerine kayıtlı kaç hat açıldığını öğrenebilmeleri ve bilgileri dışında açılan telefon hatlarını yine çağrı merkezi aracılığıyla kapatabilmeleri sağlandı.

Suçtan elde edilen gelirlerin araştırılması, bulunması ve bu gelirlere el konulması için yürütülecek mali soruşturmaları yapmak amacıyla 81 ilde Suç Gelirleri ile Mücadele Büro Amirlikleri kurulması çalışmaları tamamlandı.

Kendisini polis, asker ve savcı gibi olarak tanıtarak bankaya para yatırmanızı veya söylenilen yere para, altın bırakmanızı isteyenlere inanmayın" şeklindeki SMS metni, tüm iletişim hattı abonelerine yılda 2 kez gönderildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak, 2014'te "İletişim Yoluyla Dolandırıcılık" konulu uyarı metninin ülkedeki tüm camilerde Kurban ve Ramazan bayramları ile bir cuma hutbesinde okutulması sağlandı.

Geçen yıl ise önleyici polislik faaliyetleri kapsamında, 309 bin 689 broşür, 10 bin 300 afiş, 8 bin sticker dağıtılırken, 620 billboard kullanılarak vatandaşlar bilgilendirildi. Ayrıca Asayiş Daire Başkanlığınca bastırılan 1 milyon broşürün illere dağıtımı yapıldı.

VATANDAŞLAR UYARILIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı aracılığıyla elektrik ve doğalgaz faturalarına geçen yıl, 3 ayrı dönem halinde toplam 34 milyon aboneye ulaşılacak şekilde uyarı metinlerinin yazılması sağlandı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde, 2015'te Süper Lig'de yer alan her kulüp, herhangi bir haftada, oynayacakları maç öncesi seremoniye, uyarı mesajının yer aldığı pankartla çıktı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu internet sayfalarında iletişim yoluyla dolandırıcılık ile ilgili uyarı metni yayınlandı. Bir internet alışveriş sitesinin 500 bin kullanıcısına, iletişim yoluyla dolandırıcılıkla ilgili mesaj ulaştırıldı.

TRT bünyesindeki 13 radyo kanalında bilgilendirici ses kaydı, 4 televizyon kanalında konuyla ilgili röportaj yayınlandı. Uyarı metni ve kamu spotu ise Devlet Demir Yolları bünyesindeki 23 tren garı ile 30 trende bulunan 159 ekranda, İstanbul ve İzmir'de arabalı vapurlarda ve yolcu vapurlarında, Ankara'da metro ve otobüslerde, Kocaeli'de belediye otobüslerinde, dijital ekranlarda yayınlanmaya başlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, merkez ve taşra birimlerinin 149 resmi internet sitesinde bilgilendirme metni yayınlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatının kullandığı hatlarda, bekleme sesi olarak uyarıcı metnin dinletilmesi çalışmaları kapsamında, 66 il merkezi 155 hattında, 54 il merkezi santral hattında, bin 440 müstakil birim ve ilçe santralinde uyarıcı metin dinletildi.

SOSYAL MEDYA DA KULLANILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi Twitter ve Facebook sayfalarında yayınlanan kamu spotu 341 bin 393 kişiye ulaştı. Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nca, bankalarda görev yapan güvenlik personeline yönelik 79 ilde 62 bin 840 personele eğitim verildi. Polis Radyosu'nda konu ile ilgili bilgilendirici ses kaydı, her saatte bir kez yayınlandı.

Ayrıca bugüne kadar yapılan görüşmeler neticesinde çeşitli TV kanallarında spor, eğlence, izdivaç gibi reytingi yüksek 18 televizyon programında, 17 radyo kanalında, internet üzerinden yayın yapan 139 basın kuruluşunda iletişim yoluyla dolandırıcılık suçuyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği talimatlar doğrultusunda 15 kurum ve kuruluşla ortaklaşa yapılan faaliyetlerde; 40 bin 455 banka görevlisi, 3 milyon 925 bin 341 öğrenci ve 2 milyon 910 bin 321 öğrenci velisi, 18 bin 429 mahalle ve köy muhtarı ile 27 bin 447 ihtiyar heyeti üyesi, 38 bin 536 cami imamı, 33 bin 278 camide verilen vaazda 5 milyon 517 bin 175 kişi, bin 224 esnaf ve sanatkarlar odası başkanlığının 409 bin 190 üyesi, bin 456 meslek odası başkanlığının 356 bin 733 üyesi, il genel ve belediye meclislerinin 7 bin 957 üyesi, 242 üniversite ve bağlı fakültelerinde 110 bin 32 akademik ve idari görevli, 22 bin 591 otobüs, 28 bin 514 dolmuş ve 30 bin 985 taksi şoförleri, 33 bin 282 avukat olmak üzere toplam 13 milyon 477 bin 88 kişi bilgilendirildi. Yerel yayın yapan 88 televizyon kanalı, 253 radyo kanalı ve 675 yerel gazetede iletişim yoluyla dolandırıcılık suçuyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin ders kitaplarında yaş gruplarına göre hazırlanan iletişim yoluyla dolandırıcılık konulu uyarıcı metin yayınlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile cuma namazı hutbelerinde ve vakit namazlarında vatandaşların bilinçlendirilmesi sağlanacak.

TRT Genel Müdürlüğü aracılığı ile bilgilendirme metninin senaryolaştırılarak TRT bünyesindeki reytingi yüksek dizilerde gösterimi yapılacak. 10 Nisan Polis Günü'nde, tüm illerde iletişim yoluyla dolandırıcılık senaryolu tiyatro oyunları polisler tarafından sahnelenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen yerleşkesinde uyarıcı görsellerin yayınlanması amacıyla led bilboard kurulacak.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.