Terör ve suç örgütlerinin kullanmayı tercih ettiği 'ikiz plaka' uygulaması, polisin kontrolünden kurtulmanın en kolay yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. 80'lerden 2000'lere kadar suçlular sahte plaka ve şasi numarası değiştirilmiş araç yöntemlerini kullanıyordu ancak bunlar hem riskli, hem masraflı hem de zordu. Bu nedenle yeni arayışlara giren suç dünyası, bir süre önce 'ikiz plaka'yı keşfetti.

İkiz plaka uygulamasında, çalınan bir aracın aynı marka ve modeldeki benzeri bir araçta ya takılı olan plaka çalınıyor ya da plakanın benzeri hazırlanıyordu. Özellikle MOBESE kameralarındaki kayıtlardan kurtulmayı sağlayan ikiz plakalı araçlara ait hazırlanan sahte araç ruhsatları, şüpheli olarak durdurulan aracın plakasının veri tabanında 'sağlam' görünmesini sağlıyordu.

İkiz plakaların elde edilmesi ve araçlara takılması da oldukça kolay bir yöntem. Türkiye'de kişi ya da kurumlar, karayolu trafik sisteminde kullandıkları her türlü motorlu kara nakil vasıtasını devletin trafik sistemine kayıt yaptırmak zorunda. Trafik sistemine kaydı yapılan tüm motorlu kara nakil araçlarına sicil kaydı karşılığında plaka tahsisi yapılır.

Bu plakalar, devletin belirlediği şekilde yine devletin anlaşma yaptığı firmalar tarafından ücret karşılığında 'sahteliği önlemeyi sağlayan hologramlı' halde basılır. Ancak çevrenize dikkatli bakarsanız, devletin belirlediği tip ve modelde olmayan pek çok plaka çeşidini görmek mümkün.

İkiz plaka sektöründe işleri sadece ikiz plaka basmak olan kişiler var.