CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde vejetaryen olarak yaşama kararı aldı. 24’üncü dönem milletvekilleri arasında bilinen tek vejetaryen olan Onur, tercihinin duygusal nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Bir siyasetçi olarak vejetaryen olmanın zorluklarını ise şöyle anlattı;

"Yiyenlere asla bir sözüm yok ancak canlı her varlığı yerken her zaman bir rahatsızlık duyuyordum. Artık kuzuların, danaların, balıkların gözlerine daha rahat bakabileceğim. Bu konuda en zoru Karadeniz’e ve Güneydoğu’ya gitmek. Karadeniz’de ‘Balık yemiyorum’ dediğimde ‘Hamsi getirelim’ diyorlar. Güneydoğu’da ise ‘Et yemiyorum’ dediğimde ‘Öyleyse lahmacun hazırlatalım vekilimize’ karşılığını veriyorlar.

Siyasetçi olarak zor bir durum, insanlar pek anlayamıyor. En güzeli sessiz kalmak, ortaya getirilenleri reddetmeyip kendine uygun olanı yemek. Bazen arada kaçıyor tabii, çorbada, pilavda et suyu var mı diye sorgulamak zor. Henüz yolun başındayım lakin ‘vejetaryenim’ dediğimde ‘Balık yiyelim o zaman’ önerisi gelmesine de alışmalıyım. Oysa o da canlı. Tabii vejetaryenleri alaya almak isteyenler ‘Bitki de canlı, ona da yazık’ derler.

Bunu tartışacak değilim, ayrıca olabilir de. Dediğim gibi et yiyip yememe konusunda bir mantık aramıyorum, tamamen duygusal. Belki de pek çok kişiyi mezbahalardaki, bayram günü sokaklardaki vahşet görüntüleri vejetaryen yapıyor."