Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;
- 7 Haziran'dan bugüne büyük bir aşama kaydedildi. AK Parti olarak ortak bir akıl olarak bir tutum belirlemek için zemin oluşturduk. Böyle bir mübarek günde her şeyin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

ÇOK DOSTANE VE SICAK BİR ORTAM VARDI

- Bütün partilerimize iletilmek üzere bir usul konusunu tespit ettik. Bugün ilk Kılıçdaroğlu'na görüşlerimizi sunduk daha sonra MHP ve HDP'ye sunulacak. İlk turda güven ortamının sağlanmasını hedefliyoruz. Çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne geçirmemeliyiz. Aynı usulü yarın sayın Bahçeli'ye ileteceğim. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsedersem gerçekten samimi ve dostane ortamda gerçekleşti. Çok sıcak bir ortamda Ramazan'a uygun bir atmosferde görüşlerimizi ilettik.
- Usul bağlamında söyleyeceğimiz şey şudur, bizim hükümet kurma görevi esnasında yapacağımız müzakerelerde ilk tur yani bu hafta gerçekleşecek turlarda muhataplarımızla, genel başkanlarla ilk değerlendirmeler karşılıklı ilkesel duruşlar, bir anlamda psikolojik eşiği aşacak bir güven ortamının sağlanması hedeflenecek. Niyet ve irade konusunda hepimizin berrak, billurlaşmış bir düşüncede buluşması temin edilmeye çalışılacak.

NİHAİ GÖRÜŞME DEĞİL, İLK TEMASTIR

- Daha sonra sayın Kılıçdaroğlu ile ekibine onların zikrettiği 14 ilke, bizim belirttiğimiz 9 ilke, hayata geçireceğimiz 10 madde, detaya girmeden görüşlerimizi ilettik. Bir an önce güçlü bir hükümetin görüşmesini arzu ettiğimizi ifade ettik. Aynı şekilde karşılıklı güven esasına vurgu yaptılar. Niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi kararına vardık. Nihai bir görüşme değil, bu ilk temastır.İkinci tura gideceğiz. Aynı hususu aynı şekilde Bahçeli'ye sunacağım.

İKİNCİ TUR ÖNCESİ KURMAYLAR ÖN GÖRÜŞME YAPACAK

- Bu görüşmeler hükümet kurma şeklinde değil, bunlar tarafların birbirini anlamasına yönelik ön görüşmelerdir. Ön müzakerelerdir. İkinci turda da heyetlerimizin temsilcileri görüşecek. Partiler her kendi tutanağını yazar. Resmi koalisyon protokol düzeyi noktası virgülüne kadar o aşamaya gelindiğinde yazılır. 2. Tur öncesi kurmaylar ön görüşme yapacak.

MEŞRUİYETİ TARTIŞMAM

- CHP ile görüşmemizde, Cumhurbaşkanı makamı konusu ele alınmadı. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam.

5+1'E ÇIKARILDI, HER İKİ PARTİYE DE YAKINLIĞIMIZ AYNI

- CHP'den gelen talep üzerine heyetimizi 5'e çıkardık. CHP ve MHP'ye mesafemiz aynıdır. Her iki partiye de eşit uzaklıktayız. MHP görüşmesi iki partiye mesafemizi netleştirir. Kılıçdaroğlu ile başbaşa bir görüşmem olmadı. Ramazan Bayramı öncesi ilk turlar tamamlanır.