Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri” konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi toplantısında konuştu.

"ŞUURUNU KAYBETMİŞ 'KUKLA' DİYEBİLİYOR"
Erdoğan konuşmasının başında Çanakkalezaferinin 100. yılı münasebetiyle yayınladığı mesajda dönemin Osmanlı hükümetini "kukla" olmakla suçlayan HDP'ye yüklendi.

Erdoğan, "Bugün birileri 7 düvele karşı savaşmamızı ciddiye almıyor. Şuurunu kaybetmiş bir şekilde kukla diyebiliyor. Bazı kendini bilmezler tarihini küçümsüyor. Onların yaptıkları Çanakkale Zaferi'ni asla gölgeleyemez" dedi.

"ARŞİVLERİ HURDA OLARAK SATANLAR VAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Şu bizim açtığımız Osmanlı arşivleri binasını eleştiriyorlar. Bunlar kim? Ecdadımızın arşivlerini hurda olarak satanların mirasçıları.

Böyle bir binayla ecdadımıza layık hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizler tarihi geçmiş olaylar olarak bakmıyoruz. Bizim için tarih, geleceğimizdir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TEK DEĞİL SON DEVLETİMİZDİR
Tarih ibret vesikalarıyla doludur. Maalesef elimizdeki vesikaları okumak konusunda tembellik yapıldı. Uzun süre bu milletin tarihinin 1923'te başladığını dayatmak istediler. Türkiye Cumhuriyet'i bizim tek devletimiz değil son devletimizdir.

Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 devletin kökü 2200 yıl öncesine dayanıyor. Son dönemde en önemli zaferimiz Çanakkale'dir. Balkanlar da en büyük bozuntumuzdur.

"KENDİNİ BİLMEZLER TARİHİNİ KÜÇÜMSÜYOR"
Bugün birileri 7 düvele karşı savaşmamızı ciddiye almıyor. Şuurunu kaybetmiş bir şekilde kukla diyebiliyor. Kendini bazı bilmezler tarihini küçümsüyor. Onların yaptıkları Çanakkale Zaferi'ni asla gölgeleyemez.

"1.DÜNYA SAVAŞI BİTMİŞ DEĞİL"
1. Dünya Savaşı hala bitmiş değil. 1. Dünya Savaşı'nın açtığı uzun parantez hala devam ediyor. Bölgemizde ne kadar sorun varsa: Hepsinin gerisinde 1. Dünya Savaşı'nda tesis edilen sınırlar var. Bölgemizde ve dünyada kurulan kaotik düzen hala devam ediyor. Bu sınırlar mezhep ve etnik çatışmayı körüklemiştir.

2000'Lİ YILLARDA TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ
İngiliz Lawrence ne diyor: Bu savaş Türklerin askeri kuvvetine değil zihinlerine ve kalplerine karşı yapılmış bir savaştır. 2000'li yıllardan sonra Türkiye yeniden harekete geçti. Balkanlara, Ortadoğu'ya ve Kafkaslar'a onlar gibi bakamayız. Biz oralara kardeşlerimiz diye baktık.

"BU ÜLKEMİZE DOĞRUDAN DÜŞMANLIK"
Çanakkale'yi biz 100. yıl olarak kutlarken. Ermeni diasporası Türkiye düşmanlığını dünyaya aşılamaya çalışıyor. Bu kampanyaların amacı; doğrudan ülkemize düşmanlık yapmaktır. Biz en başından beri tutarlı tutumumuzu sürdürüyoruz.

"SAVAŞ ZAMANI ACILAR YAŞANMIŞ OLABİLİR"
Savaş zamanlarında bazı acılar yaşanmış olabilir. Anadolu'da Ermeniler'in gördüğü zarar kadar Anadolu'da yüz binlerce Müslüman Ermeniler'den zarar görmüştür. Ey Ermeni diasporası, ey Ermenistan hükümeti gel burada milyonlarca arşiv belgesi var. Tarihçilerimizi, hukukçularımızı bir araya getirelim.

"VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOKTUR"
Türkiye aleyhine yapacağınız kampanyalardan bir şey çıkartamazsınız. Para yedirerek, yazılar yazdırarak yaptığınız işten sonuç alamazsınız. Biz bu konuda ordumuzun bile arşivlerini açmaya hazırız, üçüncü ülkelere de gidip çalışmalar yapalım dedik. Bizim bu isteğimiz hep geri çevrildi. Neden? Amaç: Türkiye'ye zarar vermek. Bizim bu konuda veremeyeceğimiz hesap yoktur.

Son dönemde Osmanlıca'nın okullarda okutulması adımını da bu yüzden attık. Tarihimizin belgelerini okuyabilmek için Osmanlıca'yı daha da iyi öğrenmemiz lazım."