İznimle Yapıldı, Arkasındayım

Genelkurmayın ‘darbe’ açıklamasıyla ilgili ilk kez konuşan Başbakan Davut oğlu, "Hem benim iznimle yapılmıştır hem de bu açıklamanın arkasındayım" dedi.

İznimle Yapıldı, Arkasındayım
Genelkurmay’ın tartışılan ‘darbe’ açıklamasıyla ilgili ilk kez konuşan Başbakan Davutoğlu, “Genelkurmay’ın görüşlerini ifade etmesi, benimle istişare edilmiş bir husustur. Dolayısıyla herhangi bir şekilde demokratik teamüllere aykırı da görmüyorum, aynı görüşleri ben de belirtiyorum. Silahlı Kuvvetler, meşruiyetini halktan alan demokratik hükümetin emrindedir” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, perşembe günü bir açıklama yaparak, basında yer alan “TSK içindeki paralel yapı mensuplarının darbe hazırlığı içinde olduğu” iddialarını yalanladı. TSK’nın açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde disiplin, mutlak itaat ve tek emirkomuta esastır.

Hiçbir yasadışı, emir-komuta hiyerarşisi dışı oluşum veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir” denildi. Kamuoyundan farklı tepkiler geldi. Cuma günü Diyarbakır ziyaretinde kendisine eşlik ettiğim Başbakan Ahmet Davutoğlu, sorumuz üzerine “darbe” iddiaları ve TSK’nın açıklamasıyla ilgili ilk kez konuştu, perde arkasını anlattı:

BENİMLE İSTİŞARE EDİLDİ

Genelkurmay Başkanı ile haftalık görüşmemizi bu hafta yapamadık, kendisi yurtdışındaydı. Ama pazartesi günü bir görüşmemiz oldu. Bu konuları konuştuk, ele aldık. Genelkurmay Başkanı’mızın yaptığı açıklama hem benim iznimle yapılmıştır hem de ben bu açıklamanın arkasındayım.

Hiçbir şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin demokratik sistemin dışındaymış, başka bir yerindeymiş gibi takdim edilmesini kabul etmem. Genelkurmay Başkanı’mızın bu konudaki görüşlerini ifade etmesi, benimle istişare edilmiş bir husustur. Dolayısıyla herhangi bir şekilde demokratik teamüllere aykırı da görmüyorum. O bakımdan aynı görüşleri ben de belirtiyorum. Bu tür söylentilerin odağı ya da aracı gibi kullanılmasına izin vermeyiz.

DEMOKRASİYE SAYGILI

Genelkurmay Başkanı’mız, daha önce Kara Kuvvetleri Komutanı’ydı, Genelkurmay İkinci Başkanı’ydı. Demokratik değerlere saygı noktasında herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından farkı olmadığı gibi, entelektüel birikimi ve profesyonel yaklaşımı, askeri gelenekteki teamüllere uyumu noktasında da örnek bir davranış içerisinde görmüşümdür.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.