Kılıçdaroğlu: "Kan Dökmeden Gerçekleştiremezsiniz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili "Anayasa'yı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" dedi.

Kılıçdaroğlu: "Kan Dökmeden Gerçekleştiremezsiniz"
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'na katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TOBB Genel Kurulu'na katılmamasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun görevini bırakmasıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor. Düşünün TOBB gibi Türkiye'nin gözü, yüreği olan, bütün dünyanın ilgiyle izlediği bir Genel Kural'a Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı katılamıyor. Neden katılamıyor? Kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan, bu sorunun yanıtını vicdanımızda vermeden demokrasi sözcüğünün d'sini bile ağzımıza alamayız" dedi.

TÜRKİYE'NİN 5 TEMEL SORUN ALANI VAR


Türkiye'nin 5 temel sorunu olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu sorunları şöyle sıraladı: "2002'de Türkiye'nin bir temel sorunu vardı. O da ekonomiydi. En temel sorun ekonomide yatıyordu. Geldik 14 yıl sonraya. Bugün Türkiye'nin 5 temel sorun alanı var. Bir, ekonomi. İki, demokrasi. Üç, dış politika. Dört, eğitim, Beş, toplumsal barışımız. Bir temel sorunumuz vardı, şimdi beş temel sorunumuz var"

SİZ DEVLETİ BİTİRİRSENİZ ADALET DE BİTMİŞ OLUR

Yeni Anayasa tartışmaları üzerinden demokrasi vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin olmadığı bir yerde büyüme olmaz. Demokrasinin olmadığı bir yerde can ve mal güvenliği olmaz. Sayın Hisarcıklıoğlu konuşmasında diyor ki 'Yeni Anayasa yapılacaksa bizim can ve mal güvenliğimiz güvence altına alınmalıdır'.

Can ve mal güvenliğinizin olmadığını siz de biliyorsunuz. 'Yargı ve Anayasa benim için ayak bağıdır' dendiği zaman sizin içinizden bir yürekli insan çıkıp neden itiraz etmedi? Siz madem demokrasiyi savunuyordunuz neden itiraz etmediniz? Yargıtay Başkanı'mız açıkladı. Yargıya güven yüzde 30'lara düştü, diye. Bir ülkede adalet yoksa o ülkede devlet yoktur; çünkü adalet, mülkün temelidir. Siz devleti bitirirseniz adalet de bitmiş olur" diye konuştu.

PARLAMENTER SİSTEMİ TU KAKA YAPTIK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Parlamenter sistem, bekleme odasında' sözlerini eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, TOBB'a da sitem ederek, şöyle konuştu: "150 yıldır parlamenter sistem geleneğimiz var, Osmanlı'dan geliyor. Şimdi parlamenter sistemi tu kaka yaptık.

Yine size soruyorum. 'Parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır' dediği zaman neden içinizden birisi çıkıp itiraz etmedi? 'Parlamenter sistem bekleme odasına aldım' demek ne demektir biliyor musunuz? 'Ben milli iradeyi tanımıyorum' demektir. Yine size söylüyorum ve sitem de ediyorum. Kusura bakmayın. Benim sitem etme hakkım var. Bütün yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışı içine girmemelisiniz. Destek vermelisiniz"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik yeni Anayasa'da olmamalı' sözleri üzerinden TOBB'u eleştiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır, diyor. Niye itiraz etmiyorsunuz? Sizin ünvanınızın başında Türkiye yok mu? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği değil mi? Laiklik din ve vicdan özgürlüğü değil mi? Bir kişi kalkacak, TBMM Başkanı kalkacak, konuşacak. 'Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır' diyecek, kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız. Bunu kabul edemiyorum"

UÇAĞINI BİLE GÖNDEREMEZ HALE GETİRDİLER SENİ

Başbakan Davutoğlu'nun THY'den kiralanan 160 kişilik uçakla Bosna-Hersek'e gitmesinin ağrına gittiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Suriye'ye gideceklerdi. Emevi Camii'nde namaz kılacaklardı. Buyrun, gidin, kılın bakalım. Uçağını bile gönderemez hale getirdiler seni. Seni Türkiye'ye hapsettiler. Bu, benim ağrıma gidiyor. Benim onuruma dokunuyor ama onların sesi bile çıkmıyor" dedi.

ŞU ANDA KİLİS BİR SURİYE ŞEHRİDİR


IŞİD roketlerinin hedefi Kilis'in bir Suriye şehri haline geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, "24 saatte Halep'e gideriz, diye açıklama yapıyorlardı. Kilis neredeyse düştü, düşecek. Her gün toplar, roketler atılıyor. Sayın Hisarcıklıoğlu dedi ki 'Kilis'e dünya barış ödülü verilmeli'. Allah aşkına Sayın Hisarcıklıoğlu, bir Kilis'e gidin. Kilislerin 2 katı Suriyeli var orada. Şu anda Kilis bir Suriye şehridir. Bir şehir gazeteye ilan vererek hükümet arıyor" ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ SIRA GELDİ AB İLE KAVGA ETMEYE

Hükümetin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik vize tepkisine de değinerek, "İsrail'le, Mısır'la, Suriye'yle, İran'la, Rusya'yla kavga ettik. Şimdi sıra geldi AB ile kavga etmeye. Oradan da nasıl bizi atarlar, onun formülünü arıyorlar. Bu olamaz. Buna izin vermemeliyiz. Dış politika bizim üçüncü ciddi sorun alanımız" diye konuştu.

KÜRT SORUNU TBMM'DE ÇÖZÜLMELİ

Çözüm süreciyle ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, sorunun çözüm yeri için Meclis'i işaret ederek, "Yıl 2002 bir tek terör olayı bile yok. Yıl 2014 Türkiye'nin güneydoğusu kan gölüne dönmüş durumda. Ne oldu da Türkiye kan gölüne döndü? Terör örgütünün liderini yakaladılar, getirdiler. Yargıladılar, hapse attılar. Terör bitmiş.

Sorunun çözümü gerekiyor ama tam tersi bir gelişme oldu. 14 yılda Türkiye bu hale geldi. Terör örgütü güneydoğuda mahkemeler kurdu. Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda trafik kontrolleri yapıldı. Mevcut iktidarın denetiminde ve gözetiminde bunlar yapıldı.

Türkiye bu hale bilinçli bir politikayla getirildi. Kürt sorunu çözülmeli mi? Evet, çözülmeli. Hiç tereddütüm yok. Nerede çözülmeli? TBMM'de çözülmeli. Siyasetin çözüm yeri TBMM'dir. Çözüm anahtarı tam demokrasi ve özgürlükte yatıyor. Tam demokrasi ve özgürlük olursa bu sorun çözülür" açıklamasında bulundu.

BİR KİŞİ KONUŞACAK MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ HAZIRLANACAK

Başbakan Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri yeni Anayasa görüşmeleri üzerinden başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Anayasa diyor ki 'Yargı bağımsız ve tarafsızdır'. Hiçbir makam, merci yargıya emir ve talimat veremez, diyor.

Yeni Anayasa yazsak aynı şeyler yazacağız. Peki ben size soruyorum, dedim. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın da Adalet Bakanı'nın da yargıya emir ve talimat verdiğini yazılarımla defalarca ortaya koydum. Peki bu talimatlar nasıl veriliyor? Darbe hukukuyla beraber ele alacaksak Anayasa'yı değiştirelim.

Darbe hukuku kalsın, biz bu Anayasa'yı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net"

KİM OLURSAN OL ATATÜRK'ÜN ADINI ANAYASA'DAN ÇIKARAMAZSIN

Anayasa'nın değiştirilemez ilk 4 maddesi üzerinden hükümetin bu konudaki tutumunu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Orada Atatürk milliyetçiliği var ya Atatürk adını nasıl çıkarırız oradan, bütün formül onun üzerine kurulu. Kardeşim sen kim olursan ol, ne kadar güçlü olursan ol sen Atatürk'ün adını Anayasa'dan çıkaramazsın" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.