Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/SURUÇ (Şanlıurfa), () - ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde hem IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar, hem de koalisyon uçaklarının bombardımanı devam ediyor. 44 gündür çatışmaların sürdüğü Kobani'de, patlamaların ardından sınır hattındaki binaların büyük bölümü neredeyse tamamen yıkıldı.

IŞİD militanları 44 gün önce Suruç'un karşısında bulunan Kobani'yi ele geçirmek için doğudaki Telabyad ile batıdaki Carablus'tan saldırı başlattı. Kobani'ye ilerleyen IŞİD militanlarının tehdidinden dolayı binlerce Suriyeli evini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Kobani'ye ulaşan IŞİD militanları ile YPG güçlerinin sokaklarda göğüs göğüse çarpıştığı Kobani'ye ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçakları da havadan bombardıman düzenledi. Güner süren çatışmaların ardından önceki hafta aralıklarla silah seslerinin duyulduğu Kobani'de, çatışmalar Irak Kürt Bölgesel yönetiminin ABD aracılığıyla gönderdiği silah ve mühimmat desteğinin ardından yeniden şiddetlendi. Dün iyice şiddetlenen çatışmalar bu sabah da devam etti. Kobani yeni güne de çatışma ve patlama sesleriyle uyanırken, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçakları da havadan bombardıman ile IŞİD hedeflerini vurdu. Uçakların bombardımanı sırasında duyulan patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, yoğun duman da yine Türkiye tarafından endişeyle izlendi.

SINIRDAKİ BİNALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ YIKILDI
Günlerdir savaş uçaklarının bombardımanın yanı sıra havan ve roketlerin de sürekli olarak patlatıldığı Kobani, şiddetli çatışmaların ardından harabeye döndü. Özellikle çatışmaların yoğunlaştığı kentin doğusu ile sınır kapısını ele geçirmek isteyen IŞİD militanlarının saldırısının ardından sınır hattındaki binaların büyük bölümü ya tamamen yıkıldı, ya da büyük ölçüde hasar gördü.

IŞİD KAPIYI HEDEFLİYOR

Çatışmaların halen sürdüğü Kobani'de, bombardıman nedeniyle sık sık mevzi değiştiren IŞİD militanları sınır kapısının bulunduğu bölgeyi ele geçirme isteğinden vazgeçmiyor. Günlerdir sınır kapısını ele geçirerek Kobani'nin dış dünyayla bağlantısını kesmeyi hedefleyen IŞİD militanlarının bu hedefi YPG'lilerin savunması ve uçakların bombardımanı ile engelleniyor.
Kobani'de süren çatışmalar Türkiye tarafında tedirginlik ve endişeyle takip edilirken, sınır hattındaki önlemlerini en üst seviyede tutan güvenlik güçleri bölgeye sivillerin geçişine izin vermiyor.