İŞİD ‘üç koldan saldırıyor’

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ederken, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD’in kentin iki mahallesine girdiğini açıkladı. Al Jazeera’ye konuşan PYD’nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış ilişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, “IŞİD 3 koldan saldırıyor, kim ne yapacaksa şimdi yapsın” dedi.

Reuters’a konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “IŞİD, ağır silahlar ve tanklarla iki mahalleye girdi, çatışmalar çok yoğun, siviller ölebilir” dedi.

Ajansa konuşan ancak adını açıklamayan bir başka PYD yetkilisi ise, kentin doğusundaki bazı binaların IŞİD’in eline geçtini söyledi.

Al Jazeera Türk’e konuşan, PYD’nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doğudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduğunu ve büyük bir kuşatma altında olduklarını söyledi.

Kurdo, “Bize yardım etmek isteyenler şu anda etsin. Kentte siviller var. Şu an büyük bir kuşatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun.” dedi.

Koalisyon güçleri bombaladı

IŞİD ile PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani’de (Aynul Arab) süren çatışmalar gece boyu kentin doğusunda yoğunlaştı.

Al Jazeera kaynaklarına göre, Kobani’nin doğusundaki Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi’nde devam eden çatışmaların ardından IŞİD Mıştenur Tepesi’nde bir miktar daha ilerledi.

Sabah saatlerinde hafifleyen çatışmalar, öğleye doğru yeniden söz konusu iki bölgede yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri de Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi’ndeki IŞİD mevzilerini havadan bombalıyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sabah saatlerinden bu yana Kobani’deki IŞİD hedeflerine iki bombardıman düzenledi.

İlk bombardıman Kobani’nin doğusunu vururken, saatler sonra gerçekleşen ikinci saldırı kasabanın kuzeydoğusundaki IŞİD hedeflerini hedef aldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin salı ve çarşamba günleri Suriye’de altısı Kobani’ye olmak üzere toplam9 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

‘YPG IŞİD’i püskürttü’

AFP’ye konuşan Kobanili Kürt yetkili, hava bombardımanlarının ‘etkili’ olduğunu belirtirken, “Salı gününden itibaren durum değişti. YPG güçleri IŞİD’i geri püskürttü” dedi.

Kasabanın çevresindeki çatışmalar yoğunlaşırken, Kobani merkezdeki caminin minaresi bir patlama sonucu yıkıldı.

YPG güçleri patlamaya kendilerinin neden olmadığını duyurdu. Dumanların yükseldiği caminin kim tarafından vurulduğu bilinmiyor.

Çatışmalar Kobani’nin batısına sıçradı

Salı günü IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Kobani’nin batısına sıçramış ve IŞİD kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürmüştü.
Kasabanın doğusundaki Kani Arap Mahallesi’ne IŞİD’in çektiği iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

Al Jazeera’ye konuşan bir YPG yetkilisi de, IŞİD’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki YPG mensuplarını kuşatmaya çalıştığını söyledi.
Çatışmalarda bir IŞİD tankının vurulduğunu söyleyen YPG yetkilisi, IŞİD’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Koalisyondan hava operasyonu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani’yi almak için 20 günü aşkın süredir devam ettirdiği kuşatmaya en etkili hava saldırılarından biri Pazartesi gecesi ve Salı sabahı düzenlenmişti.

Kasabanın merkezine sızmaya çalışan IŞİD güçleri hava saldırıları sonrasında doğu ve güneydeki birliklerini kasaba girişinin biraz daha gerisinde konuşlandırdı.

Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor.
Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle ‘can güvenliği’ olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.