TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzalı teklifte vekil, eş ve çocuklarına diplomatik pasaport, kamu imkanlarından VIP yararlanma, vefat eden vekilin ailesine 12 maaş yardım gibi ayrıcalıklar tanındı.

Vekillere yönelik kıyak yasalar son dönemde sıkça gündeme geldi. En son Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Meclis kürsüsünden “Bizden öncekilerin hepsi yazlıklara kavuştu. Villaları var. Ne lafı olacak, üç gün konuşurlar dördüncü gün biter kardeşim. Bu dönemin bir şerefi olsun” ifadeleri tepki çekmişti.

2 YIL VEKİLLİK YAP, ÖMÜR BOYU KIYAK EMEKLİLİĞİ KAP

2011 yılında Meclis’ten geçirilen yasa ile en az 2 yıl vekillik yapan vekile ömür boyu kıyak emekli maaşı alabilme imkanı getirildi. Emekli maaşları bir anda 7 bin 750 liraya yükseltildi. Ayrıca vekile yıpranma hakkı da kanuna eklendi.

VERGİ VE HARÇ ÖDEMEYECEKLER

Milletvekillerine yönelik bir diğer kıyak yasa ise 2013 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa ile TBMM üyelerinin aylık ödenek tutarının, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktar olması sağlandı.

Vekiller protokolde iki sıra yükseltildi. Silah bulundurma ve taşıma yetkisinin yanı sıra buna ilişkin belgelerde de vergi ve harç muafiyeti getirildi. Trafikte geçiş üstünlüğü verildi. Kadın milletvekillerine doğum izni hakkı tanındı. Ancak yasa Genel Kurul’a indirilmediği için yasalaşmadı.

ATANAN BAKANLARA DA YARAYACAK

Son hamle ise 7 Nisan tarihinde çalışmalarına son vermesi beklenen Meclis’in kapanmasına kısa bir süre kala yapıldı. 2013 yılında getirilen hakları da kapsayan yeni bir teklif Meclis’e sunuldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis’e sunulan yasadan dışarıdan atanan bakanlar da milletvekillerine sağlanan haklardan yararlanabilecek.

PROTOKOLDE ASKERDEN SONRA GELECEKLER

Vekiller yardımcı personel çalıştırabilecek. Protokolde kuvvet komutanlarından sonra gelecek. Vefat eden vekiller için TBMM ve defnedileceği ilde valiliklerce cenaze töreni düzenlenecek. Vekilliği sona erenler yasama, ödenek ve yolluk, TBMM Genel Kurulu ve parti grup toplantılarına girme hakları dışında kalan ve TBMM üyelerine tanınan bütün haklardan yararlanabilecek.

ÖMÜR BOYU SAĞLIK GİDERİ MECLİS'TEN


Teklif yasalaşırsa vekillerin ve dışarıdan atanan bakanların görevleri sırasında ve sonrasında eş, çocuk, anne, babalarının tedavi giderleri TBMM tarafından karşılanacak.

Kamu imkanlarından en yüksek yöneticilerinin tabi olduğu koşullarda yararlanabilecek. Vekillerin temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler TBMM bütçesinden karşılanacak. Vekiller ve dışarıdan atanan bakanlar ile eş ve ergin olmayan çocuklarına diplomatik pasaport verilecek.

Vekillere verilen silah bulundurma ve taşıma ruhsatlarında süre kaydı aranmayacak. Ayrıca ruhsatlarla ilgili harçlar da alınmayacak. Vekillere verilen kimlik belgeleri resmi kimlik yerine geçebilecek.