Davutoğlu’nun Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği Artvin heyetinde 24 yıldır Cerattepe’de madencilik yapılmasına karşı mücadele eden Yeşil Artvin Derneği yöneticileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Çoruh Üniversitesi öğretim üyeleri, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ticaret Odası Başkanı Kurtul Özel ile AK Parti ve CHP milletvekilleri, üç partinin il başkanları gibi her görüşten temsilci yer aldı.

Hükümet kanadından ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan ve Selçuk Özdağ gibi isimler bulundu.

KONYA’DA AÇIKLADI

Başbakan Davutoğlu, Cerattepe heyetiyle görüşmenin detaylarını, açılış ve temel atma töreni için gittiği Konya’da açıklayarak, özetle şunları söyledi: “Artvin’in o rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. O suyundan içtiğim, doğasına hayran kaldığım Şavşat’ın, Artvin’in, Cerattepe’nin güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Yanlış bir uygulama olur ise bunun da gereğini yaparız.

İSTİSMARA İZİN VERMEYİZ

Toplantıda Artvinliler’in kaygılarını dinledim, hükümetimiz adına bazı teminatlar da verdim. Öncelikle Cerattepe’de maden işletmesi mahkeme kararları sonuçlanana kadar faaliyetleri duracak. Herkes mahkeme kararına saygı gösterecek.

İzinsiz gösterilerden kaçınılacak. Bir: Maden ocağı kapalı galeri sistemiyle çalışacak, açık galeriye geçilmeyecek. İki: Bakır cevheri çıkarıldığı yerde değil, taşınarak Murgul’da işletilecek. Üç: Murgul’a karayoluyla değil teleferikle taşınacak.

Dört: Kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak. Beş: Kesilenlerin yerine misliyle yenisi dikilecek. Bu teminatlara rağmen birileri, ‘Siz hangi tedbirleri alırsanız alın, biz zenginliklerin yer altında kalmasını istiyoruz’ derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir.

Hele hele birtakım illegal gösteriler de yapılırsa Artvin’de de Türkiye’nin her yerinde de kamu düzeni muhafaza edilecek. Herkesin hukuki sürece saygı göstermesini istiyoruz. Bunu istismar eden çevrelere pirim vermeyiniz. Artvin’in en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız.



OLUMLU GELİŞME

BAŞBAKAN Davutoğlu ile iki saat süren toplantının ardından yapılan açıklamalar şöyle:

Nur Neşe Karahan (Yeşil Artvin Derneği Başkanı): Başbakanımız mahkeme sürecinde çalışma yapılmayacağına ilişkin bize söz verdi. Bu olumlu bir gelişmedir. Bu talimat sonrası polis ve jandarma güçleri ile maden şirketinin iş makinelerinin geri çekilmesini talep ettik. Ancak bununla ilgili henüz bir net cevap alamadık. Umarız bu talebimiz de yerine gelir. Artvin halkının mücadelesi, maden şirketi Cerattepe’yi terk edene kadar devam edecektir.

İsrafil Kışla (AK Parti Artvin Milletvekili): Orada kesinlikle açık işletme yapılmayacağı, kesinlikle altın için ruhsat verilmeyeceği, açık işletme için istenen ruhsat talebi, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından olumsuz yazılacağıdır. Sadece bakır için alınmış ÇED vardır.

Bedrettin Kalın (Yeşil Artvin Derneği Genel Sekreteri-Avukat): Başbakanın tavrını, yaklaşımını çok olumlu bulduk. Olası madencilik faaliyeti durumunda kaç ağaç kesileceği konusunda Başbakan Davutoğlu ile anlaşamadık. Başbakan, ‘3 bin 500’ün üzerinde ağaç kesilmeyecek hatta 3 bin 501 olursa ben müdahale ederim’ diyor. Fakat 50 bin 300 sayısını biz kendimiz söylemedik, raporun o sayfasını da gösterdik. Başbakan ÇED’de olsa da doğru olmadığını, projenin düzeltildiğini söyledi.