Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kentte Tekstik Organize Sanayi Bölgesi'nin aralarında Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi üyelerinden oluşan müteşebbisleriyle toplantı düzenledi. Toplantıdan sonra Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş aşamalarını açıklayan Aksoy, şunları söyledi:

2012 yılında yapılan çalışmalarda Diyarbakır'da büyük ve küçük olmak üzere hazır giyim ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren 120 firmanın bulunduğu tespit edildi. Bunlarla yapılan görüşmelerde önemli kısmının yer sorunu olduğu, yeni bir Organize Sanayi Bölgesi yapıldığında buraya taşınmak istedikleri talepleri alındı. Türkiye'de farklı illerde faaliyette olan başka firmalarında Diyarbakır'da yatırımlarda bulunması talepleri başladı. Bu da bölgemizin yatırım anlamında da daha cazip hale gelmesinde önemli bir katkı sağladı.

Diyarbakır önemli bir genç nüfusa sahip ve tekstil sektörü de emek, yoğun bir sektör olması nedeniyle Diyarbakır'daki işsizliğin giderilmesi, istihdamın oluşturulmasında da önemli bir katkı sağlayacağı düşünüldü. Bu kapsamda bir çalışma yürütüldü ve Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Komisyonluğu Başkanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, gibi derneklerden oluşan bir kurucular üst kurulu OSB kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı.

Diyarbakır'da Dökmetaş Mahallesi'nde bir yer temini gerçekleştirildi. 140 hektarlık bir alan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla ilgili çalışmaları sürdürüldü. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2014 yılından buranın yer tespitine ilişkin talepte bulunuldu.

2015 yılı 12'inci ayında da bir çok kurum ve kuruluşun görüşleri alınarak buranın onayı gerçekleştirildi. Oluşturulan müşettebis heyetimiz bakanlığa gönderildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca 11 Mayıs tarihinde onaylanarak 316 sicil numarasıyla Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazanmış oldu.

Diyarbakır'da kurulacak olan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nin müteşebbisleriyle ilk resmi toplantıyı yaptıklarını kaydeden Vali Aksoy,

Temennimiz bir an önce Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırıma başlaması ilgili firmalarımızın buraya hemen gelip yatırımlarını gerçekleştirmesidir. Yapılan çalışmalarda 7 bin 500 kişiyle, 10 bin kişi arasında bir istihdamın burada sağlanacağı ön görülmektedir.

Bu da Diyarbakır'ımız da özellikle istihdamın sağlanmasında çok önemli bir katkıyı sağlayacaktır. İş-Kur, ilgili sektörün taraflarıyla birlikte belirli ölçüde ön çalışmalarda var. Başvuruları müteşebbis heyeti alarak değerlendirmeler yapacak, kaç kişiyi istihdam edeceği yatırımın büyüklüğü ve özelliği değerlendirilecek.

Sur İlçesi'nde mağdur olan vatandaşlarda öncelikli olarak değerlendirilecektir. Tabi işverenlerin değerlendirilmesine tabi gerekirse ön bir eğitimden geçirilerek tekstil sektöründe çalışabilir hale getirilmesi planlanıyor." dedi.