Somali Mogadişu'da Türk delegasyonuna bombalı araç saldırısına hedef oldu. Saldırının başkent Mogadişu'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın bir otelin önünde gerçekleştirildiği belirtiliyor. Yerel muhabirlerin bile ulaşmakta güçlük çektiği bazı bilgiler, İngiliz haber ajansı Reuters tarafından servis edildi. Reuters'ın, saldırının gerçekleştiği otelde Türkiye Dışişleri yetkililerinin kaldığı bilgisini paylaşması dikkat çekti. Bu ayrıntıyı Somali'de yaşayan Türklerin bile bilmediği ortaya çıktı. Saldırıda İngiltere bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Türk heyetinden yaralanan olmadı
Bomba yüklü bir aracın, Türk delagasyonunu hedef aldığı öğrenildi. Reuters'ın haberine göre, saldırıda Türk heyetinden yaralanan olmadı. Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, saldırıda herhangi bir Türk vatandaşının ölmediği ve yaralanmadığı bilgisini aldıklarını söyledi. Mogadişu Polis amiri Farah Nur, "Türk delegeler otelin içinde ve güvende. Araç otelin dışında patladı, ölü veya yaralıları belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

Erdoğan ziyaretini iptal etmedi
Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, Afrika gezisine çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şu anda halen Etiyopya'da olduğunu ve Somali'deki saldırı nedeniyle programında bir değişikliğin olmadığını belirtti.

Reuters'a bilgi veren kaynak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali'ye gidecek, programında bir değişiklik yok" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Afrika gezisi kapsamında yarın ziyaret etmesi planlanan Somali'nin başkenti Mogadishu'da Türk delegasyonun bulunduğu otelin dışında bomba yüklü bir araç patladı. Delegasyonun otelin içinde ve güvende olduğu belirtildi.

Davutoğlu: Riskler olur, duruşumuz değişmez

Başbakan Davutoğlu, Somali'deki saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, saldırıda 3 Somali vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi. "Biz, Somali'ye gittiğimizde, çok zor şartlarda gittik, ama gitmekten vazgeçmedik. Riskler olur, ama duruşumuz değişmez. Afrika politikamız en önem verdiğimiz politikalarımızdan biridir. Hem insani yardım konusunda hem de stratejik olarak yolumuzdan dönmemiz doğru değil" diye konuşan Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız da gitme konusundaki iradesini sürdürüyor" dedi.

Somali Türkiye için neden önemli?
Yenişafak ve TVNET Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, bugünki yazısında Erdoğan'ın Somali ziyaretine dikkat çekmiş, ve Yemen'in tam karşısında yer alan Somali'ye Türkiye'nin neden bu kadar önem verdiğine değinmişti. Karagül, "Türkiye yıllardır Somali’ye yoğun destek veriyor.

Bir devlet politikası olarak bölgede var olmaya çalışıyor. İnsani gerekçeler öne çıksa da bu Türkiye için jeopolitik bir atılımdır. Bütün Doğu Afrika’da olduğu gibi, Kızıldeniz kenarında hem de bu enerji koridorunun okyanusa açıldığı yerde tutunmaya çalışan bir Türkiye var" diyerek, bölgenin önemine vurgu yaptı.