Türkiye, 4 eski bakan için verilecek karara kilitlendi!

Türkiye, dört eski bakan hakkında TBMM'de kurulan Soruşturma Komisyonu'na kilitlendi.

Türkiye, 4 eski bakan için verilecek karara kilitlendi!
Türkiye, dört eski bakan hakkında TBMM'de kurulan Soruşturma Komisyonu'na kilitlendi.Komisyon, bugün saat 14.00'de eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan'ın, "rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarına ilişkin son kararını verecek.

BAKANLAR KURULU KAHVALTIDA

TBMM Komisyonu'ndaki oylamaya sadece saatler kala, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Bakanlar Kurulu üyeleri ve eşleri ile biraraya geldi. Bakanlar Kurulu üyeleri ve eşleri, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde eskiden şarap fabrikası olarak kullanılan ve 2010'dan bu yana da Sergi ve Müze Salonu haline getirilen mekanda kahvaltıda biraraya geldi.

YÜCE DİVAN KARARI ÇIKACAK MI?
TBMM Soruşturma Komisyonu'nda bugün yapılacak oylamada, eski bakanlar hakkında Yüce Divan'a sevk kararı çıkması halinde 4 eski bakan "Yüce Divan" haline dönüşecek Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacaklar.

KOMİSYONDAN SONRA BİR DE GENEL KURUL SÜRECE VAR
Ancak Komisyon'da Yüce Divan'a sevk kararı çıkmaması halinde muhalefetin vereceği bir önerge ile TBMM Genel Kurulu'nda ikinci bir oylama yaptırma şansı bulunuyor. TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa'ya göre gizli yapılan oylama, dört eski bakanın Yüce Divan'a gidip gitmeyeceği konusunda belirleyici olacak.

AK PARTİ NE YAPACAK?
Ankara kulislerinde gözler, TBMM Soruşturma Komisyonu'nda yer alan, muhalefet vekillerinden çok AK Partili vekillere dönmüş durumda. Komisyon'un son toplantısı öncesinde, AK Partili Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün yaptığı her görüşme, hatta telefon konuşmaları bile çeşitli söylentilere yol açmıştı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: KOLUMUZU KESERİZ...
Ankara'da Yüce Divan ile ilgili tartışmalarda en çok öne çıkan açıklamalardan biri de Başbakan Davutoğlu'nda gelmişti. Davutoğlu, birkaç kez "Yolsuzluk yapan kardeşimiz olsa kolunu keseriz" açıklaması yapmıştı.Başbakan'ın, komisyonda yargılanan dört eski bakanla da görüşerek, "Yüce Divan'a kendiniz gidin" çağrısı yaptığı kulislere yayılmıştı.

SAĞLIK BAKANI: YÜCE DİVAN'A GÜVENMİYORUZ ...
Ancak Soruşturma Komisyonu'nun bugün yapacağı oylama öncesinde en kritik açıklamalardan biri, dün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. "Yüce Divan'a güvenmiyoruz" diyen Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "AK Parti kendi değerleriyle çürüğünü yine kendisi temizleyecektir” ifadesini kullandı.

BAKAN CANİKLİ: KOMİSYON KARARINA UYACAĞIM...
TBMM Soruşturma Komisyonu'ndaki kritik oylamadan hemen önce, bir başka Bakanlar Kurulu üyesi, Gümrük veTicaret Bakanı Nurettin Canikli'den de açıklama geldi.Canikli, Trabzon'da dün yaptığı konuşmada, dört eski bakan hakkında Genel Kurul'da yapılacak oylamada, "Komisyon kararına uyacağını" söyledi.Canikli, şöyle konuştu;

"Genel Kurul’da bir oylama olursu, ki olacak, yani Yüce Divan’a gidip gitmeme meselesinde komisyonun vereceği karar ne olursa olsun. Ben komisyonun kararına uyacağım. Ben komisyondaki arkadaşlarımın yetkinliğine, samimiyetine yüzde yüz inanıyorum. İşin uzmanı ve bütün belge ve bilgilere de sahipler.

Komisyon olarak arkadaşlarımız onların değerlendirmesini yapacak. O bilgilerin hiç biri bizde yok, hiçbir milletvekili arkadaşımızda yok belki. Ama bu bilgilerin, belgelerin tamamı İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan gelen belgelerin tamama komisyon üyesi arkadaşlarımız tarafından görüldü, incelendi. Samimiyetleri ve hassasiyetleri açısından da bir endişemiz yok. Dolayısıyla komisyon ne karar verirse o karar bizim açımızdan geçerlidir, o karar bizim açımızdan doğrudur."

KRİTİK GÜNDE KRİTİK İLAN : Anayasa Mahkemesi AKLANMA YERİ DEĞİLDİR
TBMM'deki soruşturma komisyonunun kritik oylamasını yapacağı gün de gazetelerde çok dikkat çekici bir ilan yayınlandı.
Aralarında TÜRGEV, KADEM, Hak-İş, Memur-sen, İnsani Yardım Vakfı, gibi çok sayıda sivil toplum örgütünün yer aldığı Sivil Dayanışma Platformu tarafından yayınlanan tam sayfa gazete ilanında,

"Anayasa Mahkemesi aklanma yeri değildir" denildi. İlanda, "17-25 Aralık darbe girişimlerinin adli yargıda takipsizlikle sunolanmasına rağmen, dosyada suçlanan bakanların Yüce Divan'a gönderilme çabası, adli yargıda başarısız olan darbe girişimini Anayasa Mahkemesi'nde sonuçlandırma çabasıdır." denildi. Aynı platform, 25 Aralık'ta da "milli irade" vurgusuyla yine gazetelere tam sayfa ilan vermişlerdi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.