Seçim hükümetine yönelik açıklamada bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm" dedi.

"İSİMLERE TEKLİF GÖTÜRÜRÜM"

Davutoğlu, "Anasayasal çerçevede 23 Ağustos'a kadar hükümet kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı seçim hükümeti için bir görevlendirme yapar. Bu tabi Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Bu takdir çerçevesinde görev bana verildiği takdirde anayasa ne diyorsa ben onu yapacağım. Başbakan, meclis başkanından oranları aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif götürür.

Parti grubuna teklif götürmez. Tek tek o sayılara teşkil ederek teklifte bulunur. O kişiler teklifleri kabul eder yada etmez. Etmemesi halinde yerine tarafsız bağımsız kişilerden atama yapılır. Dolayısıyla böyle bir durum olduğunda. Meclis başkanı bana oy oranlarını verdiğinde ben uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm. O teklif götürülen şahıslar bakanlık gibi bir onurlu görevi vermek için gideceğim" diye konuştu.

Davutoğlu, "Şu ana kadar 7 Haziran'dan beri, milletimiz de şahittir, tek bir santim hukuktan, anayasadan, yasal çerçeveden sapmadık, bundan sonra da sapmayız. Ümit ederim herkes, bu ulvi ve milli görev için elini taşın altına koyar. Birlikte, suhuletle temsil kabiliyeti yüksek bir meclis oluşturmak için seçimlere gideriz" ifadelerini kullandı.

3 DÖNEM KURALI

Partisinin 3 dönem kuralına ilişkin de konuşan Davutoğlu, "Felsefi yaklaşım itibarıyla doğru bir ilke olduğunu hep kabullendik ama bu sefer özel bir durum hasıl oldu. Çok kısa bir sürede 2 ayda, 3-4 ayda bir dönem bitmiş oldu. Bunu dönem olarak saymak, bazı arkadaşların tam da siyasete girmiş ve 2 dönemdir tecrübe edinmiş arkadaşların birikimlerini kullanmak bakımından zorluklar doğurur. Dönem olarak saymamak da bu sefer 3 dönemi doldurmuş olan arkadaşların hakları bakımından yanlışlık olur. Bir heyet oluşturduk, bir tüzük heyeti, son MYK'da. Tüzük heyetinde bu konuda çalışma talimatı verdim ama tüzüğümüzde sadece bu değil, başka değişikliklerin olmasını da planlıyoruz" dedi.