Diyarbakır'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bölgede yaşanan gelişmeler ve Sur'da yaşanan çatışmalar ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yüksekdağ, tüm Türkiye'nin gözünü kapattığı ve siyasi iktidarın gerçekleri gizlediği Sur'daki şiddete dikkat çekmek istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

HENDEKLERİ ONAYLAMIYORUZ AMA..
"Hendekler biçiminde bir mücadele yönteminin uygulanmasını bizler de onaylamıyoruz. Ama hendek denilen şey bir sonuçtur sadece. Siyasette esas hendek 28 Şubat mutabakatı yok farz edildikten sonra, yok hükmünde sayıldıktan sonra açıldı. Bunu çok net görmemiz gerekiyor.

SUÇLUSU HÜKÜMET
Hendek konusu, gündeminin ötesinde halkın çok net bir itirazı var. Benim irademi yok saydın, yok farz ettin, ne demek benim irademi yok saydın itirazı. Ne anlama geliyor bu? Çözüm iradesini yok saydın, barış masasını yok saydın. Birinci itiraz bunadır, bunu unutmamak lazım. Bugün burada yaşanan hareket, burada yaşanan süreç çözüm sürecinin hükümet tarafından bitirilmesinden sonra başlamıştır. Buna itiraz olarak başlamıştır, tepki olarak başlamıştır, bunu unutmamak lazım.

AKP HUZUR GETİREMEDİ
"Bugüne kadar 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Toplamda 1.5 ay sokağa çıkma yasağı uygulandı. AKP hükümeti 1 Kasım'dan önce Türkiye'ye huzur, güven ve istikrar vaad ederek oy istedi. Ancak, seçim sonrası şiddetini arttırdı. Sur'da bir insanlık dramı yaşandı ve buna karşı haklı bir insanlık direnişi sergileniyor.

SUR'DA DEVLET ŞİDDETİ VAR
İnsanlar, kimlikleri ve onurlarıyla yaşamak istiyor. Kara tablonun tek nedeni kazılan hendekler değildir. En büyük, karanlık ve derin zihniyetin, siyasi iktidarın zihniyeti olduğunu gördük. Bugün siyasi iktidar halkın meşru talebi karşısında, gayri meşru bir pozisyon almıştır. Bizler mücadele ile ortak demokrasi değerlerinin kazanmasını istiyoruz. Günlerdir Sur üzerinde bir devlet şiddeti uygulanıyor"