Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet'teki terör saldırısının ardından ilk cuma namazını Sultanahmet Camisi'nde kıldı. Cami çıkışında saldırının meydana geldiği yeri ziyaret eden Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile kırmızı karanfil bıraktı.

Meydanda Erdoğan'ı tezahüratlarla karşılayan vatandaşlar, üzerinde "Terörü lanetliyoruz" yazan dövizler taşıdı.

Şu ana kadar DAEŞ'in ülkemize yönelik 10 tane harekatı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemlerde özellikle Suriye'nin içerisinde ve Suriye'nin kuzeyindeki sınır bölgesindeki gelişmelere izin verilmeyeceği konusunda tavırları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

Bu tavrı kabul etmeleri diye bir şey mümkün değil, etmiyorlar. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Türk milleti olarak bizim de bunu tabii kabul etmemiz mümkün olmayacağı gibi, Türkiye'de böyle bir teröre de müsaade etmemiz mümkün değil.

Eğer şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde başta olmak üzere yapmış olduğumuz bu temizlik harekatı, sıradan bir harekat değildir. Ama aynı şekilde Kuzey Suriye'den ve Irak'tan gelecek olan tehditleri de göz önünde bulundurarak, oralarda da koalisyon güçleriyle başlattığımız harekat vardır. Bu harekatı da özellikle DAEŞ'in şu anda kabul etmediğini, edemediğini, hazmedemediğini görüyoruz. Sultanahmet'te tabii bu birinci eylemleri değil. Şu ana kadar DAEŞ'in ülkemize yönelik 10 tane harekatı oldu."

Mücadelemiz kararlılıkla sonuna kadar devam edecek

Erdoğan, "Bizim tarih, medeniyet kokan, adeta bir barış meydanı olan Sultanahmet Meydanı'ndaki bu eylemde, hele hele bir de Alman Çeşmesi'nin hemen yakınındaki böyle bir bölgede 10 tane Alman dostumuzun ölmüş olmasından dolayı üzüntülerimizi gerek Alman Cumhurbaşkanı'yla gerek Alman Şansölyesi'yle de paylaştım.

Burada şunu da özellikle ifade edeyim ki dünyanın değişik yerlerinden birçok devlet başkanı, hükümet başkanları, bizim bu yaşadığımız terör eylemindeki acımızı paylaştı. Hepsine şükranlarımı özellikle ifade ediyorum. Tüm Alman halkına da başsağlığı dileklerimi öncelikle ölenlerin ailelerine buradan iletmek istiyorum. Bizim bu mücadelemiz kararlılıkla sonuna kadar devam edecektir. Bunu da herkesin bilmesini istiyorum" diye konuştu.

Bunlar kapkaranlık insanlardır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlerin bildirisine ilişkin de "Bütün bu olan olaylar karşısında kalkıp da kapkara bir bildiri yayınlayıp, o katliamların altına imzayı koyan akademisyenleri özellikle tekrar kınıyorum, şiddetle kınıyorum" dedi.

Erdoğan, "Milletimizin kimin kim olduğunu çok daha yakından anlamalarını, yani önünde bir profesör, doçent bilmem ne olması kimseyi aydın yapmaz, bunlar kapkaranlık insanlardır. Bunlar zalimdir, alçaktır çünkü zalimlerle beraber olanlar zalimdir. Katliam yapanlarla beraber olanlar katliam içerisinde oldukları için onlar da aynı suçu işlemişlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Babasıyla şehit olan 3 yaşındaki Mevlüde'yi nereye koyacaklar?

Çınar'da olan hadisede o yavrular, o babasıyla beraber şehit olan 3 yaşındaki Mevlüde'yi acaba bu kapkaranlık akademisyenler nereye koyacaklar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Onun katillerinin yanında yer almayı bunlar nasıl vicdanlarına sığdırıyorlar. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum. Bütün yargı makamlarını, üniversitelerin senatolarını, Anayasamız ve yasalara ters bu hareketleri sebebiyle, dün yaptığım konuşmada göreve davet ettim, atılması gereken adımların süratle atılması gerektiğini.

Bunlar da ne yapacaklarsa gitsinler oralarda yapsınlar. Siyaset yapmak isteyenler parlamentoda siyasetlerini yapsınlar ama yok parlamentoda bunu yapamıyorlarsa bunlar da gitsinler hendek kazsınlar veya dağa çıksınlar. Bu kadar açık ve net konuşuyorum. Çünkü ben milletimizin bu noktada bize niçin görev verdiğini de çok iyi biliyorum.

Erdoğan, saldırıda ölenlerin yakınlarına tekrar başsağlığı diledi.